Близо 1200 компании подкрепят закона за строителя

Пет браншови организации се обявиха против него

Близо 1200 фирми - членове на Българската строителна камара, което е около 76% от всичките 1500 компании в организацията, подкрепят Закона за камарата на строителите. Това се казва в съобщение на камарата. Ръководство й проведе спешно заседание миналата седмица. Поводът беше искането на пет браншови организации да се обявят текстове от закона за противоконституционни, за което те сезираха омбудсмана Гиньо Ганев.


С контраписмо до него строителната камара заявява, че със създаването на единния професионален регистър ще се въведе ред в бранша. Според тях законът ще помогне за намаляване дела на сивата икономика в отрасъла, ще ограничи монопола в бранша, а също така създава условия за защита на интересите на гражданите от качествено строителство. С регистрацията се гарантира, че българските строителните фирми са равнопоставени с останалите западноевропейски компании, смятат от камарата.


Според шефа на Националната строителна федерация Георги Георгиев обаче законът е прокаран под лобисткия натиск на големите компании в бранша, за да изтласкат по-малките от строежите първа и втора категория (строителство на пътища, язовири, обществени сгради). От строителната камара признаха, че част от техните членове няма да могат да получат регистрация по новия закон, защото не отговарят на изискванията му.
В момента се чака заповедта на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов за насрочване на областните събрания. На тях трябва да се изберат делегати за провеждането на учредителното събрание на бъдещата камара на строителите. В заповедта трябва да са посочени условията и редът за свикването и провеждането на учредителното събрание. Съгласно закона заповедта на министъра трябва да бъде обнародвана в Държавен вестник до края на месеца.


Българската строителна камара и браншовата камара "Пътища" са готови да подкрепят областните управи за създаване на добра организация при провеждането на събранията за избор на делегати.


На учредителното събрание трябва да се приемат уставът и правилникът за работа на новата организация, както и да се изберат ръководните й органи. Камарата на строителите ще води и централния професионален регистър, който на практика е задължителен, ако искате да строите. До края на 2007 г. строителите трябва да бъдат вписани в него. В противен случай от 2008 г. те няма да могат да работят по строежи от първа до пета категория. На практика това е цялото строителство без ремонтните дейности и пристройки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK