Срокът за търговото на ДЗИ банк е в сила

Собственикът на "Еврохолд България" също отправи предложение

Миноритарните акционери в ДЗИ банк имат срок до 9 февруари да приемат търговото предложение, отправено от новия мажоритарен собственик на банката "Юробанк холдинг" - Люксембург, на цена 8.31 лв. за акция, стана ясно след публикацията на съобщението в петък в два централни всекидневника. По закон търговото предложение е в сила 28 дни след това. След изтичане на срока мажоритарят ще отпише българската банка от публичния регистър.


Юробанк притежава общо 91.29% от капитала на ДЗИ банк, а миноритарните акционери, към които е отправено предложението, държат 4 364 446 акции, които могат да продадат на мажоритарния собственик. На Българската фондова борса, където ДЗИ банк се търгува, акциите са с цена между 8 лв. и 8.10 лв. Цената, на която е отправено предложението, е приблизително същата, на която холдингът купи пакета от 74.26% от акциите. Договорката беше оповестена официално в края на септември, като продавачите бяха застрахователят ДЗИ, притежаващ 50.09% от капитала, "Галоуей България" с 9.8%, "Ривиера", която държеше 7.45%, и няколко по-дребни акционери. Продажбата на пакетите от акции стана през Българската фондова борса - на 14 декември бяха прехвърлени 37.4 млн. акции (74.8%), а на следващия ден - още 8.2 млн. книжа. Най-големият пакет от 33.12 млн. от капитала беше закупен на цена 8.63 лв. за акция. От Юробанк посочиха, че средствата, необходими за плащанията по придобиване на акциите, са набрани от емитиране на облигационен заем.


Люксембургският холдинг е контролиран от гръцката Юробанк, която е мажоритарен собственик на Пощенска банка, и заяви намерение да слее двете банки. По данни на БНБ Пощенска банка е с активи от 2.464 млрд. лв., а ДЗИ банк - 1.062 млрд. лв. По размер на активите Пощенска банка е на седмо място в България, а ДЗИ банк се нарежда на дванадесета позиция. Ако те се обединят, активите им ще достигнат над 3.5 млрд. лв., което ще нареди новата банка на четвърто място - след ДСК банк, Булбанк и ОББ.
Почти прецедент в българския фондов пазар създава търговото предложение за "Еврохолд България", отправено от Българската холдингова корпорация - в регистъра на КФН няма все още вписана такава компания, но тя се формира след сливането на публичното дружество "Еврохолд" със "Старком холдинг", с което получава всички права и задължения, произтичащи от неговия статут. Затова мажоритарният собственик на 96.3% от капитала отправя предложение на цена 2.03%, по което обаче КФН не се е произнесла. Последните сделки с акции на "Еврохолд" са сключени на 9 ноември на цена 7.84 лв.


При сливането всеки акционер в "Еврохолд" получава за една стара акция по осем книжа на новото дружество. В момента обаче търговията с акции на дружеството е спряна, докато приключи процесът по сливането.


В края на ноември акционерите одобриха сливането между "Еврохолд" и "Старком холдинг", с което възникна новото дружество като правоприемник на двете. Според нормативните наредби, ако се обединят публично и непублично дружество, новото задължително наследява публичен статут и попада под разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, който изисква при придобиване на над 90% от акциите да бъде отправено търгово предложение независимо дали собственикът има намерение да го делиства или не. В случая с "Еврохолд България" делистване няма да има, а председателят на надзорния му съвет Асен Христов обяви, че постепенно ще увеличат броя свободно търгуеми акции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK