Корпоративните новини компенсираха загубите

Четвъртък се оказа изпълнен с корпоративни новини ден, който извади инвеститорите от мрачното им настроение и поведе акциите от финансовия, медийния и туристическия сектор нагоре. Поскъпването на цените на металите и стоките също доведе до повишение на книжата на производителите. Корпоративните отчети показват, че все още има какво да се търси в европейските книжа, коментира пред "Блумбърг" анализаторът от "Барклейс стокброкърс" (Barclays Stockbrokers) Хенк Потс. Добрите новини успяха да разсеят инвеститорите от притесненията им за забавянето на икономиката в най-големия търговски партньор на Европа САЩ.


Акциите на "Алианц" бяха сред малкото, които претърпяха поражение по време на борсова сесия в четвъртък, като намалиха стойността си с 0.4%. Причина за понижението беше новината, че германският застраховател е предложил да закупи пълния пакет акции от подразделението си AFG.


Поскъпването на цените на петрола пък доведе до ръст на книжата на норвежката "Статойл", които добавиха 2.1 на сто към стойността си. Новината, че мажоритарния собственик на "Карщад квеле"(KarstadtQuelle) Маделайне Шикеданц планира да увеличи дела си в компанията, доведе до ръст на акциите на най-голямата верига магазини за продажба на дребно с 6.4%.


Четвъртък европейският индекс FTSE Eurofirst 300 увеличи стойността си с 0.3%, като стигна до 1514.98 пункта, френският САС 40 добави 0.5% до 5592.02, франкфуртският Xetra Dax регистрира покачване 0.31% до 6722.72, а лондонският FTSE 100 добави 0.62% до ниво 6243.2 пункта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK