Европейски фонд купи 70% от дяловете на "Бол.бг"

Интернет компанията ще купува LAN мрежи

Европейският инвестиционен фонд "Сий гроут Люксембург Сикар" (CEE Growth Luxembourg SICAR S.C.A.) е направил инвестиция в размер на близо 3 млн. лева в българската интернет компания "БОЛ.бг", съобщиха от доставчика.


"Това не е окончателната сума, която най-вероятно ще бъде по-голяма, а само първоначален транш", обясни за "Дневник" управителят на дружеството Димитър Ганчев. В резултат на увеличаването на капитала на КИТ ООД, собственик на търговската марка "БОЛ.бг", от 5 хил. лв. на почти 3 млн. лв. инвестиционният фонд притежава по думите на Ганчев 70 на сто от дяловете на новото дружество.


Инвестицията отразява разширяващата се дейност на фонда в Централна и Източна Европа, досега познат с вложенията си предимно в областта на недвижимите имоти. "Това не е първата инвестиция на "Сий гроут Люксембург Сикар" в България, но е първата в телекомуникационния сектор в страната", обясни Ганчев.
Вложените от фонда средства ще бъдат използвани в три основни направления в дейността на "Бол.бг". Една от тях е участие в процеса на консолидация на пазара на интернет услуги и изкупуването на други доставчици. "През декември и януари вече купихме 4-5 LAN мрежи в софийските квартали "Люлин" и "Младост" и ни предстоят още сделки", каза Ганчев. Според него въпреки намесата на "Еърбайтс България", която стъпи на българския пазар миналата година и засега обяви публично само две сделки с интернет мрежи на територията на София, българските доставчици все още са в началото на процеса на окрупняване.


Вторият фокус на "БОЛ.бг" ще бъде изграждането на собствена оптична мрежа. В момента тя покрива една трета от територията на София. Плановете на доставчика са до две години да обхване целия град. "След като покрием столицата, ще започнем разширението й из страната", уточни Ганчев.


Третата посока на инвестиции на доставчика е предлагането на нови услуги. В края на миналата година "БОЛ.бг" подписа договор с Premium Digital за легална дистрибуция на филми през интернет, като се използва технологията "видео по заявка" (video on demand). По данни на "БОЛ.бг" в момента тя е единствената компания в страната, която предлага четири услуги по един кабел - интернет, телефон, цифрова телевизия и видео по поръчка. Филмите се гледат срещу допълнителна такса от 5 лева на месец.


От януари 2007 г. компанията предлага на абонатите си и възможност да свалят легално от мрежата българска музика срещу фиксирана месечна такса. Изтеглянето на музикални файлове е част от пакета за интернет достъп и телевизия, който се предлага на старата си цена.


Инвестицията и новите планове за развитие налагат и разширение на екипа на "БОЛ.бг". "Ще търсим хора не само от бранша,но и добри специалисти в областта на маркетинга,продажбите,техническата част", каза Ганчев. Развитието на уебдизайна,хостинга,регистрацията на домейни пък ще изисква наемането на програмисти и системни администратори.


--------------


"БОЛ.бг" е създадена през 1993 г. от Вени Марковски и Димитър Ганчев като КИТ ООД и е втората в България интернет компания. Името "БОЛ.бг" (запазена марка на КИТ ООД) се появява преди 10 години, след промяна в екипа й. Фондът "Сий гроут Люксембург Сикар" е регистриран в Люксембург и разполага с 40 млн. евро за инвестиции, които е реализирал в България, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния, Турция и Украйна. Фондът се управлява от словенски мениджъри.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK