"Актив пропъртис" ще раздаде дивидент за втора година

Дружеството със специална инвестиционна цел "Актив пропъртис" отчете печалба от 1.022 млн. лв. за изминалата година, спрямо 30 хил. лв. година по-рано, показва неодитираният му финансов отчет. Така за втора поредна година фондът ще разпредели дивидент сред акционерите си, след като направи това и за 2005 г. заедно с двата фонда на БАИФ - "И Ар Джи капитал" 1 и 2.


Силният ръст в положителния финансов резултат идва от продажбата 45 дка земя в пловдивската местност Орешак за 905 хил. лв. Дружеството я закупи през март миналата година за 439 хил. лв., като три месеца по-късно успя да я продаде на двойно по-висока цена. Една част от имотите там - около 12 дка, влязоха в регулация, което автоматично повиши цената им. Така приходите за миналата година са достигнали 1.713 млн. лв. като от тях 299 хил. са от наеми, а основната част е от препродажбата на парцелите.


Интересното при "Актив пропъртис" е, че в началото на февруари започва процесът по увеличение на капитала му от сегашните 5.2 млн. лв. до 20.8 млн. лв. "Дивидентът ще се разпредели върху новия капитал до нивото му на увеличение, поясни за "Дневник" изпълнителния директор на дружеството Дилян Панев. Подобно нещо се случи и през миналата година. Това обаче е срещано явление и това се отразява в цената на правата за участие в увеличението, които притежават старите акционери, коментира Панев.
На разпределение за дивидент подлежат минимум 90% от печалбата, когато тя е формирана от приходи от наеми и препродажба на имоти, като това е изискване по закона за дружествата със специална инвестиционна цел. При печалба, формирана от преоценка на активи, не се предвижда разпределянето й.


От 2 февруари "Актив пропъртис" ще предложи 15.6 млн. нови акции за записване, като оттогава ще стартира и търговията с правата за участие. Срещу едно право ще се записват 3 нови акции, всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна 1.5 лв. Това означава, че ако бъдат записани всичките, в дружеството ще постъпят 23.4 млн. лв. заради по-високата емисионна стойност. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 5.2 млн. акции.Инвестиционната стратегия на дружеството е насочена към придобиване на недвижими имоти. Инвестициите на фонда са насочени към четири проекта, от които два - магазин в София и административно-производствена сграда в Пловдив, са със застроена площ и се отдават под наем. Третият проект - подземен гараж в търговски център, ще бъде въведен в експлоатация до края на 2006 г. Планира се изграждането на жилищен комплекс върху площ 62 626 кв.м в Пловдив.


По време на сесията на борсата не бяха сключени сделки с акции на дружеството. Последно това стана на 19 януари, когато минаха 100 книжа на цена 1.5 лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK