Туризмът се представя на изложение в Португалия

До 28 януари ще продължи международното туристическо изложение BTL - Lisboa Travel Market, в Португалия, на което България участва със свой щанд. Информацията съобщиха в сряда от Държавната агенция по туризъм, която е организатор на българското участие. Туристическата борса е насочена както към крайния потребител, така и към професионалните партньори.


BTL е сред най-големите изложения за туризъм в Португалия и България участва на него за поредна година. Самото изложение се провежда за 18 път. Освен с португалския пазар изложението дава добра възможност да се осъществят контакти и с испански туристически компании и организации, обясниха от агенцията по туризъм. През първите два дни борсата е отворена само за професионалисти, а след това има достъп и за обикновените посетители.


През миналата година на изложението в Португалия взеха участие 1100 туристически компании от близо 50 страни. Около една пета от тях са представителства на други страни и още толкова са туроператорите и туристическите агенции. Над десет на сто от участниците са хотелиери, компании за различни туристически услуги и др. Компании, които са участвали на това изложение от България, са "Балкантурист" и "Глория тур".
Португалският пазар не е сред водещите за българския туризъм, показват данните на Националния статистически институт за реализираните пътувания. През деветте месеца на миналата година близо 6200 българи са били на посещение в Португалия. Това е с едва 3% повече в сравнение със същия период на предходната година. От тях близо 1900 са пътували с цел туризъм.


През 2005 г. общият брой на пътуванията е над 7500, но това е с над 15% спад в сравнение с предходната година.


В сравнение с Португалия испанският пазар е сравнително по-развит. През деветте месеца на миналата година общият брой на пътуванията на българските граждани до Испания са близо 120 хил., като с цел туризъм са били над 44 хил. Общите посещения за периода са с повече от 30% увеличение, показват още данни на Националния статистически институт. През първата половина на 2006 г. пък посещенията на испански туристи в България са над 5 хил. Общият брой на испанците, дошли в България, е над 8500.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK