Сделката на "Баранко" с "Юрий Гагарин" била наред

Сделката за "Пловдив Юрий Гагарин БТ" е била законна, установи проверка на Комисията за финансов надзор, резултатите от която бяха оповестени в сряда. Проверката продължи точно три месеца и десет дни и през това време комисията е сезирала Агенцията за финансово разузнаване, БНБ, Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред", дори Кипърската комисия по ценните книжа и фондовите борси. Освен това надзорът е изискал информация от Централния депозитар, Пловдивския окръжен съд и Софийския градски съд.


В началото на октомври на Българската фондова борса беше пуснат за продажба държавният дял от "Пловдив Юрий Гагарин БТ" и въпреки заявените преди това интереси от български и чужди инвеститори единственият кандидат, подал оферта, беше "Баранко" ЕООД, дъщерно предприятие на кипърската офшорна компания "Баранко ко лимитид". Тъй като новият собственик взе 67% от капитала, трябваше да отправи търгово предложение, но само след няколко дни 18% от акциите бяха продадени на неизвестната фирма "Комсо табако", регистрирана седмици преди сделката, с което търговото предложение беше избегнато.
Дни преди това управителят на "Баранко" Владимир Бонев заяви, че предложение няма да има, но ще коментира след няколко дни - а тогава и сделката за продажба вече беше факт. "Баранко" подаде оферта директно на цена 41.04 лв. за акция, докато минималната обявена цена беше 33.51 лв. за акция. Така фирмата стана собственик на мажоритарен пакет от печелившето пловдивско предприятие за общо 27.6 млн. лв.


Проверката на комисията целеше да установи дали двете фирми са свързани, с което би възникнало задължение за търгово предложение, както и произхода на парите за сделките.
В деня на аукциона за държавния дял три независими източника заявиха, че купувач на държавния дял е Първа инвестиционна банка, откъдето отрекоха, позовавайки се на забраната банки да притежават нефинансови предприятия. От централната банка съобщиха, че са подали информацията до Комисията за финансов надзор, която е използвала за проверката.
Проверката не е установила наличие на свързаност и следователно задължение за търгово предложение няма, няма и нарушение на Закона за публично предлагане на ценни книжа и на актовете по прилагането му.


Още в деня на аукциона неизвестните около новия собственик на пловдивската фабрика отдръпнаха инвеститорите и цената на акциите й падна от 43 до 40 лв., а след като купувачът беше обявен, стойността на книжата продължи да се понижава, стигайки до 31 лв.
От началото на годината тенденцията е по-скоро в обратна посока - акциите се повишават, като последната им цена от сесията във вторник е 34 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK