Общият показател на бизнес климата се повиши с 1.3 пункта

През януари 2007 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1.3 пункта спрямо предходния месец, което се дължи предимно на по-благоприятната стопанска конюнктура в строителството.


Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени в края на изтеклата седмица. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва и през януари високото равнище, достигнато през лятото на миналата година. В сравнение с декември 2006 г. през текущия месец леко се подобряват оценките на мениджърите за производствената активност в предприятията, което е съпроводено с по-високи нива на поръчките от чужбина.


Същевременно обаче сигурността на производството с поръчки от страната се влошава, а очакванията за производствената активност през следващите три месеца са по-умерени. Подобна умереност се наблюдава и в очакванията на мениджърите за наемане на работна ръка. Около една пета от стопанските ръководители в отрасъла предвиждат увеличение на продажните цени. През януари повишеният оптимизъм в оценките за сегашното бизнес състояние и в очакванията за шест месеца напред повишава равнището на "бизнес климата в строителството" със 7.3 пункта спрямо миналия месец. Оптимистични са и очакванията на мениджърите по отношение на дейността и на заетите в отрасъла през следващите три месеца. Подобрени са и оценките за осигуреността на производството с поръчки, като същевременно предприятията очакват и приток на нови поръчки през следващите шест месеца.
Анкетите регистрират и значително намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Около една трета от предприятията в отрасъла предвиждат нарастване на продажните цени на строителната продукция.Стопанската конюнктура в търговията на дребно през януари остава благоприятна и съставният показател "бизнес климат" запазва приблизително равнището си от предходния месец. По мнение на търговците на дребно продажбите през последните три месеца са се повишили и достигат дългосрочен максимум от 1994 г. насам.


Оптимистични остават и очакванията им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.През януари 2007 г. стопанската конюнктура и в сектора на услугите остава благоприятна и съставният показател "бизнес климат" запазва равнището си от миналия месец. Мениджърите са по-умерени в оценките си за настоящото бизнес състояние на предприятията и по отношение на очакваното развитие на техния бизнес през следващите шест месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK