Фондовете за имоти не спират да увеличават капитали

Увеличения на капитали, нови закупени земи и постепенно поскъпване на акциите - това бяха най-общо темите, под които се развиваха през миналата седмица акционерните дружества със специална инвестиционна цел. Увеличението на капитала на "Фонд за земеделска земя Мел инвест" вече е към края си, като аукционът за продажба на неизползваните права мина успешно, като над 90% от тях бяха изкупени.


Само 157.5 хил. права останаха неизкупени след аукциона, но доколко цялото увеличение е успешно ще се разбере, след като на 9 февруари приключи записването и плащането на акциите. Книжата на дружеството през изминалата седмица отбелязаха 9% увеличение на цената си - от 1 лв. до 1.09 лв. в петък, а фондът запазва позицията си на едно от най-ликвидните дружества и през миналите пет сесии. Ако увеличението на капитала е успешно, той може да достигне 7.39 млн. лв.


Предстоящо увеличение очаква и "Актив пропъртис", което преди дни представи отчет, от който се вижда, че ще раздаде дивидент за миналата година, след като отчете силен ръст на печалбата си. Неговият капитал по план трябва да се увеличи четири пъти до 20.8 млн. лв., а търговията с права от увеличението започва през тази седмица - на 2 февруари. От 30 хил. лв. печалба за предишната година преди дни неодитираният отчет на "Актив пропъртис" показа 1.022 млн. лв. положителен финансов резултат за 2006 г. За увеличението всяко право дава възможност за записване на три акции, които са с емисионна стойност 1.50 лв. Така в дружеството могат да постъпят 23.4 млн. лв. Право да участват в увеличението имат акционерите, които са си купили акции до 15 декември.


С нов имот до Видин се сдоби "Фонд за недвижими имоти България", след като спечели търг на Министерството на отбраната за терен до фериботното пристанище на града, стана ясно през изминалата седмица. Той ще бъде използван за строеж на логистичен център, чиито площи да се отдават под наем. Неговата площ е 86 хил. кв.м, но от дружеството не съобщиха на каква цена е купен. За седмица акциите на фонда поскъпнаха с 0.7% до 1.43 лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK