"Мелроуз" започва сондажи за газ в Черно море

Британската компания за проучване и добив на нефт и газ "Мелроуз рисорсиз" предвижда през тази година да започне сондажи в общо пет участъка в Черно море на територията на България, за които дружеството притежава лиценз.


Три от тях - в участъци Изгрев, Обзор и Ропотамо, които са включени съответно в обектите Бургас, Калиакра и Резовска, ще бъдат приоритет и в зависимост от резултатите в тях дейностите по проучванията ще продължат в още две площи в участък Камчия. Общата площ по черноморското крайбрежие, която е обект на проучвания от страна на компанията концесионер, е 10 хил. кв. км.


Още през есента на миналата година "Мелроуз" обяви, че ще бъдат инвестирани 30 млн. долара за проучвания по българското Черноморие. Преди това през юли дружеството набра 135 млн. долара от емисия акции на Лондонската фондова борса. Британската компания е доставчик на "Булгаргаз", като добива синьо гориво от находището в Галата. Обемът на производството там по оценка на ръководството е впечатляващ и върви според очакванията.
В средата на миналата година българското правителство удължи срока на разрешението за "Мелроуз" за търсене на нефт и газ в блок "Резовска". В края на миналата седмица кабинетът даде още две години срок за проучвания и на руската "Башкиргеология" (Bashkirgeologia), която търси газ в Добричко и в Южна България. Руският концесионер възнамерява да вложи 1.4 млн. евро за дейността си през настоящата година. Правата и задълженията по концесионния договор ще бъдат прехвърлени на подизпълнител - българската "Русгеоком".


Добивът на газ от българското черноморско крайбрежие осигурява само 15% от общия обем потребление на горивото в страната. Останалите количества изцяло се внасят от Русия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK