Голямата вълна на Кондратиев

През предходните седмици изказахме мнение, че в края на пролетта и началото на лятото на 2007 г. световните финансови пазари, и по-специално американският, са застрашени от продължителен мечи пазар. Тези изводи бяха направени на базата на различни инструменти от техническия анализ и някои други косвени показатели, разкриващи участието на различни групи в търговията. Днес ще представим още един аргумент за спада, чиято дълбочина очакваме да бъде значително по-голяма от една обикновена техническа корекция.


-----------------------------------


Вълните на Кондратиев са цикъл с голяма продължителност, чиято трайност е средно около 55 години. През ноември 1935 г. Кондратиев пише за тях в "Преглед на икономическата статистика". В статията със заглавие "Дългите вълни в икономическия живот" той твърди, че вълните не са с еднаква продължителност и че тя варира между 47 и 60 години. Въпреки това те се развиват по следния начин: рамо нагоре, плато и рамо надолу. В своята статия Кондратиев свързва периода на възход на вълната (К-вълната) с инфлационно развитие на цените, придружено с повишение на лихвените проценти. Обратно - фазата на спад при вълните той свързва с намаляващите лихвени проценти и падащите цени на стоките. Тогава се развиват дефлационни процеси.
От своя страна инфлационното рамо на К-вълната може да се раздели на две фази. Първата му фаза е белязана с лека, благотворна инфлация и често се нарича К-вълна-пролет. Такъв е бил периодът от края на 40-те до 1966 г. Втората фаза е белязана от неудържима инфлация, както е периодът от 1966 г. до 1981 г., известен като К-вълна-лято.


Третата фаза, или "платото" на К-вълната, бележи стабилизиране на цените. Този период започва през 1982 г. и след него следва рамо надолу, което е под натиска на дефлационни сили. То също може да се раздели на две фази, като през първата се наблюдава намаляваща инфлация, а през втората започва процесът на дефлация. Историята показва, че трендът на пазара на акции е растящ по време на първата фаза. Това е периодът, известен като "Кондратиева есен", и започва около 1982 г., продължавайки до настоящия момент. Предстои последната фаза на К-вълната, известна като К-вълна-зима, която ще приключи с неудържима дефлация. Този зимен сезон вероятно ще достигне дъното си в периода между 2010 - 2012 г. Някъде през този период може да се очаква американският фондов пазар да направи дъно и да предложи изгодни инвестиции. В книгата на Дейвид Кнокс Баркер "К-вълната" може да се види кратък списък със събития, които са белязали зимния сезон."Трендове по време на зимния период: Акциите падат, облигациите растат (което означава, че доходът пада, както и лихвените проценти), стоките падат."Между 2000-2002 г. американските пазари и икономика почти бяха въвлечени от "Кондратиевата зима" и дефлационните сили направиха само лек флирт със стопанската активност. След октомври 2002 г. бичият пазар получи отсрочка и продължи своя възход, добавяйки нови върхове за индекса DJIA. Това показва, че пазарът на акции все още не е погълнат от зимния период."Световните фондови пазари навлизат в продължителен мечи пазар."За разлика от индекса DJIA другите широко следени индекси S&P 500 и NASDAQ 100 продължават да нямат нови върхове спрямо тези от 2000 г., а специално на втория му е почти невъзможно да направи такъв през следващите години. Сходна е ситуацията в Европа и навсякъде другаде по света - с френския CAC, немския DAX, Hang Seng в Хонконг и FTSE в Лондон. Тези индекси отбелязаха своя апогей също през 2000 г. Австралийският пазар достигна върха през 2001 г., а японският Nikkei - през 1989 г. Според теорията на Дау покачването след октомври 2002 г. е поредният бичи пазар, който е на път да се изчерпи, защото неговата продължителност е повече от 4 години. Това, разбира се, не означава, че цената веднага ще се преобърне, но потенциалът за възход е вече ограничен. Когато трендът се пречупи надолу, ще последва продължителен срив на фондовите индекси и това ще индикира начало на най-неблагоприятната фаза на цикъла - "Кондратиевата зима"."Икономическият растеж е бавен или отрицателен през по-голямата част от зимния период."


Засега сме видели само малка частица от това. Подобна критична картина се случи само в периода 2001-2002 г. След това, когато започна бичият пазар, мнозина повярваха, че забавянето е свършило. Всъщност то тепърва предстои през зимния сезон."Цените на търговските и жилищните сгради падат."


Очевидно това не е станало все още в осезателни мащаби. Но в някои райони по света този процес започва."Негативни обществени настроения и промени."


По време на продължителни мечи пазари отрицателните обществени нагласи вземат връх и това допринася за различни конфликти - както вътрешнодържавни, така и международни."Банкрутите набират скорост и големите дългове предизвикват фалити."


Проблемът със задлъжнялостта не е особено голям за България, но има страховити размери за западния свят, и особено за САЩ. Трябва да се има предвид, че един от основните двигатели на Кондратиевия цикъл е именно стремежът към кредитна експанзия и следващото задължително кредитно свиване. Средният потребител вече е затънал в рекордно големи дългове. Още от времето на огромната ликвидност, която Федералният резерв предостави, нивата на дългове продължават да набъбват. Те ще бъдат изчистени от системата на определен етап в бъдеще. Не може да се премине през зимна фаза на К-вълна, без дълговете да бъдат изчистени."Банковата система е разклатена и се налагат сериозни реформи в този сектор."


На този етап няма необходимост от такива, защото проблемите все още предстоят, а политиците по цял свят не умеят да взимат превантивни мерки и действат само след като кризата е опустошила финансовата система."Системата на свободен пазар е отхвърлена и се предлагат протекционистки решения."


Системата на свободен пазар не е обвинявана по време на дъното от 2002 г., защото тогавашният мечи пазар бе твърде малък и кратковременен. Това обаче ще се случи по-късно, когато навлезем в крайната фаза на "Кондратиевата зима"."Нивата на дълг ще бъдат много ниски след края на зимния период."


Именно тогава доверието на кредитодатели и кредитополучатели ще бъде най-ниско и ще предстои дългогодишна борба за връщането на това доверие, но именно и това ще бъде периодът да се дават кредити с малък риск за тяхното погасяване."Свръхпроизводството/свръхкапацитетът се изчиства след фалита на множество конкурентни фирми."


В наши дни конкуренцията е качена на пиедестал като богиня на плодородието. В края на "Кондратиевата зима" малко фирми ще са избегнали фалита и липсата на конкуренция ще им позволи да работят ефективно.


Днес, когато някои от индексите са на невиждани висоти, е подходящо да се обърне внимание на екстремния оптимизъм. Той замъглява мисълта на масите и ги кара да вярват, че мечият пазар е невъзможен. Все още витае спекулативното настроение от 90-те.


Със сигурност една такава теза е способна да ядоса едни и да обърка други инвеститори. Сега по време на бичия пазар за вперилите поглед нагоре е нормално да се дразнят от всяко едно твърдение, различно от оптимистичното. Очакващите спад пък допускат само техническа корекция, която до няколко месеца да възстанови направени загуби или пропуснати ползи. За съжаление опасността и едните, и другите да бъдат разочаровани е реална. Именно в онези периоди, когато никой не очаква лоши времена, настъпват големите мечи пазари. Мнозина задават въпроса: кой би оставил подобно нещо да се случи? Това е все едно да се зачудим кой ще остави някакво си там торнадо да помете половин щат. Отговорът е много прост - когато започне бурята, независимо дали метеорологична или финансова, тя помита всичко по пътя си. Неподготвеността за нея прави щетите още по-големи.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на campusgirl
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на GALIANA5
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Мдам, добре е да се четат стари статии.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на psb
  psb
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Доста интересно от сегашната преспектива.

 5. 5 Профил на dnn45700406
  dnn45700406
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Какво останало пък за сегашната перспектива.....!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK