"Юромакс рисорсис" започва проучвания за метали край Челопеч

Канадската компания за геоложки проучвания "Юромакс рисорсис" (EurOmax Resources) ще започне сондажи за ценни и цветни метали в едно от находищата в местността Перото, намиращо се в близост до медодобивната компания "Челопеч майнинг". Това информира компанията на уебстраницата си. Площта на находището край Перото е 92 хил. кв.м, а сондажите ще се простират на дълбочина от 1000 м.


Единият от двата партньора на канадското дружество в проучването на местността - австралийската "Болканс голд" (Balkans Gold), ще инвестира 200 хил. долара в проучвателните дейности, за което ще получи дял от 50 на сто в обекта, става ясно още от информацията на компанията.


Споразумението за партньорство на двете фирми предвижда възможността австралийската компания да получи до 75% дялово участие, при положение че за първите три години по време на проучванията инвестира около 11 млн. лева.
Третата компания, която е партньор в изследването на местността, е дъщерното дружество на "Фелпс Додж" (Phelps Dodge) - "Минералс".


В края на миналата година "Болканс голд" купи от "Юромакс" част от правата за търсене на ценни метали в Огоста, Брезник и Ракитово, за които канадското дружество притежава лицензи. В трите находища се счита, че има потенциал за добив на повече от милион унции злато, показват досегашните анализи.


"Болканс голд" е публична компания и се търгува на фондовата борса в австралийския град Пърт. Кооперирането й с "Юромакс рисорсис" следва практиката на дружествата от сектора да привличат партньори и да поделят рисковете по дейността, свързана с изследване на площите за подземни богатства.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на краси
  *****
  Разстроено

  Не само съм разстроен , но и дълбоко потресен от разрастването на геоложките проучванияза злато, на чужди фирми ,на наша територия!Мисля, че на много хора вече стана ясно,че :
  - Такива фирми, получават концесионни разрешителни от висшето ни икономическо ръководство, и параф от Министерски Съвет.
  - Условията в договорите,/предимно от 1999год- инициатива на изтъкнатият ни икономист Ал .Божков / които станаха достояние на широката общественост /2006 год./ на редица НПО и ЕКО организации, са меко казано унизителни.Те станаха повод на масови протести и полемики дори и в медиите , и обещания на висши държавни ръководители за промана в законодателството. Исканията на граждани от редица райони бяха взети под внимание и някои бяха частично удоволетворени ! Лично Президента обеща пред протестния митинг в Попинци, че тези въпроси ще се решат кардинално!. Но лично аз, не разбрах ,какво се промени! Може ли някой да ми каже дали фирмите "окривателки" продължават да си вадят правото на изключителна собственост върху находищата?. Което им дава и правото да се разпореждат с приридните ни богатства без търг и конкурс! И какви са в момента процентите, които Държавата, ние, ще получим ?. Пак ли остават 1,5% /0,75% до 2010 год./? И неизяснените мъгляви договорености ,кой ,и с какви средства ще ликвидира цианидното наследство което със сигурност ще ни остане, защото тези находища в момента нямат друга експлотационна алтернатива. И какви са тези "доверителни" сметки, кой ги контролира, колко пари има в тях и за какво се изразходват ?
  В трънско също откриват тонове злато , което ако се действува по старата схема също няма да бъде наше! Излиза, че ние сме накакви "бушмени" които не знаят върху какво ходят, и за това ходят гладни и боси! И че държавата няма сили и пари сама да прегледа документациите и изследванията правени в миналото, да купи наколко машини и да доуточни размера и стойността на находищата си. И след това да ги продаде на търг,изгодно, както се прави навсякъде по света, където има кадърни бизнесмени!За това че тези райони със златоносните си дадености са известни от хилядолетия,на траки римляни виантийци ,бтлгари , вече писах...но трябваше да дойдат хора отвъд океана, за да ни кажат къде точно и колко е количествито.. добре че не съм геолог - родил се в тази държава... щях да си посипя главата с пепел..!
  Още един въпрос.. След като вече сме членки на ЕС, дали той ще разреши прекомернният брой концесии на малката ни площ ,да прерастнат в реални мащабни фирми, използуващи цианиди или не по малко вредните "ксантати " за добив на концетрат? До скоро някои от тях и отговорните им ръководители / на фирма/открито заявяваха ,че не търпят ограничения и корекции в дейността си и договореностите и че ако това стане ще ни попречат за влизане в ЕС, то сега тази "заплаха" липсва.
  Липсва и необходимостта от привличане на безмислени инвестиции, които не виждам как ще се реализират ,след като цяла България отдавна е "разпарцелирана" и е концесия до концесия! . Изброявам :Трънско -вече две канадско фирми, Брезнк, Диканите, ... ..мисля да прекратя, много са ..вече 40 или 50? с хилядо км2 и милиони тонове суровини !!. Като ги изброявам, ми става наистина много жал не за тези които се разпореждат с богатствата ни. Жа

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на краси
  *****
  Неутрално

  Извинавам се за техническият проблем ,който размножи коментара ми няколко пъти! Вероятно програмата прави това автоматично - ако писането и редактирането отнеме повече време !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK