Банковите сливания в Гърция стават все по-трудни

Гръцкият банков сектор все още предлага възможности за консолидиране, но сливанията, особено между по-големи институции, ще стават все по-трудно. Това е казал изпълнителният директор на "И Еф Джи Юробанк" Николас Нанопулос в интервю за гръцкия "Катимерини".


"Обикновено се казва, че нашият банков сектор е достигнал високо ниво на консолидация. Това обаче не изключва сливания в бъдеще", смята Нанопулос. Според него формираните в Гърция банкови групи все още са малки в сравнение с тези в Западна Европа.


Темата за сливанията стана актуална в Гърция, след като две от най-големите банки в страната - Пиреос банк и "Марфин популар", си размениха взаимно оферти за изкупуване. В необичайната ситуация беше замесена и Банк ъф Сайпръс, в която "Пиреос" има 10% участие. Прогнозата на Нанопулос за този казус обаче е, че няма да се стигне до сделка. "Офертите не включват плащания в кеш, а само размяна на акции и затова не са особено атрактивни за акционерите", смята шефът на Юробанк.


Нанопулос предвижда още, че до 2009 г. около 20% от печалбата на Юробанк ще идва от операциите на банката в съседни на Гърция страни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK