"Актив пропъртис" ще има маркетмейкър

Договорът с "Юг маркет" е за една година

"Актив пропъртис" стана второто дружество на Българска фондова борса, което ще има маркетмейкър, след "Евроинс". Ръководството на борсата даде разрешение от 1 февруари маркет мейкър на акциите на дружеството със специална инвестиционна цел да е ИП "Юг маркет". Според изискванията пловдивският посредник трябва да поддържа оборот от минимум 1000 акции на сесия и да не допуска отклонение нагоре или надолу в цената с повече от 5%. Минималният оборот по позицията на сесия е 1500 лв., като срокът на договор между двете компании е една година.


Фондът за имоти не е сред ликвидните позиции на борсата. От началото на годината са изтъргувани малко над 230 хил. акции с оборот 352.7 хил. лв., но това е станало в едва 21 сделки, които са станали в 9 сесии от общо 20. За разлика от "Евроинс", където маркетмейкърът обявява котировка за минимален обем от 1 акция, при "Актив пропъртис" това е за 1000 ценни книжа. Това би означавало, че със сключването на една сделка маркетмейкъра би изпълнил минималното изискване за дневен обем на търговия, а ако цената е над 1500 лв., това не би го задължило да обявява нови котировки за деня.


В момента капиталът на пловдивското дружество за имоти е 5.2 млн. лв., като от 2 февруари започва неговото увеличение до 20.8 млн. лв. За целта са предложени 15.6 млн. акции с емисионна цена от 1.5 лв. По време на сесията се изтъргуваха 14 812 акции на дружеството на средна цена от 1.53 лв. за ценна книга.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK