България влиза в ERM ІІ до три месеца

България може да влезе в Европейския валутен механизъм, или т.нар ERM ІІ, преди юни. Това е обяснил източник от Европейския съюз, цитиран от Ройтерс, който е пожелал анонимност.
Като най-вероятен за присъединяване се смята периодът между март и май. ERM ІІ се се разглежда като първа стъпка преди въвеждането на еврото, с което се обяснява и интересът към него.


Българската народна банка обяви стратегията си единната евровалута да стане законно платежно средство до 2010 г.
Поради важността на материята обаче все по-малко представители на българската власт коментират календара на еврото за страната ни.
Откъслечни изявления се правят единствено от финансовото министерство. Заместник-министърът на финансите Георги Кадиев вече заяви, че България иска да се включи във валутния тест в периода между март и юни тази година.


Преди него началникът му Пламен Орешарски беше обявил, че до три месеца след присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) в началото на следващата година България ще кандидатства и за влизане във валутния механизъм ERM II. Според представител на ЕС обаче март е твърде скоро, за да е реалистично.
Очакванията са на една от най-близките срещи на ЕКОФИН да се разгледа присъединяването на страната ни към валутния механизъм. Финансисти припомнят, че някои от страните - членки на ЕС, като Естония, Литва и Словения са се присъединили към ERM II за по-малко от два месеца. Това дава повод на анализатори да смятат, че България може да започне двегодишния тест в следващите два-три месеца.


"Позицията на БНБ е, че България следва да се присъедини към ERM II непосредствено след членството в ЕС", се казва в стратегията на централната банка.
Прилагането на механизма предхожда въвеждането на единната европейска валута.


Всяка страна - кандидат за еврозоната, трябва да го прилага поне две години, а сред основните изисквания на ERM II e поддържането на твърд курс - максималното отклонение от 15% в обменния курс на местната валута спрямо еврото. Тъй като у нас действа паричен съвет, по силата на който курсът на лева е фиксиран към този на еврото в съотношение 1.99583 лв. за едно евро, България е поискала да не се възползва от 15% коридор.


В стратегията на БНБ е записано още, че курсът, при който ще се приеме еврото, ще е именно 1.99583. Най-сериозното предизвикателство пред бързото приемане на еврото обаче си остава изискването за инфлация. През миналата година поскъпването у нас беше над 7 на сто.


Инфлационният критерий за влизане в еврозоната през декември 2006 г. е бил 2.9%, като София предвижда тя да спадне до 3% през 2008 г., съобщава още Ройтерс. Ако България се присъедини към ERM II, тя ще стане осмата страна във валутния механизъм. В него са включени още Кипър, Литва, Латвия, Малта, Словакия, Дания, Естония.
В Румъния предвиждат влизането в механизма да стане не по-рано от 2012 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK