Проверката на РИОСВ в Калиакра не установи нарушения

Проверката на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ) - Варна, на територията на нос Калиакра не е установила нито едно нарушение. Това съобщи пресаташето на ведомството Геновева Господинова. Проверката беше разпоредена от Джевдет Чакъров, министър на околната среда и водите. Причина за това станаха публикации в пресата за изграждане на вилно селище в арабски стил в района. Районът на носа е защитена територия съгласно Закона за защитените територии и около него има буферна зона. "В този район няма одобрени или съгласувани инвестиционни намерения, което означава, че там няма да бъде построено нищо", каза още Господинова. В близост до буферната зона на резервата "Калиакра" е одобрено само изменение на Общия устройствен план (ОУП) на община Каварна за "жилищни нужди". Проектът за обхваща 9 съседни имота, които са собственост на фирма "Ан и Ди" ООД от Варна. Частичното изменение на ОУП е преминало екологична оценка през юли 2005 г.


За момента само за два от 9-те имота има издадено едно строително разрешение. Разрешението е за изграждането на общо 13 еднофамилни жилищни сгради с възложител друга варненска фирма - "Калиакра инвест". До 31 януари на терена няма започнати каквито и да било строителни дейности.


По думите на единия от съсобствениците на фирмата - Валентин Николов, двата имота са продадени от фирма "Ан и Ди" на "Калиакра инвест" и впоследствие обединени в един. Общата площ на новообразувания терен е 86 дка, върху които ще бъдат изградени еднофамилните къщи. По план строителството трябва да започне до дни. Районът, в който ще бъде реализиран проектът, е част от урбанизирана преди две години територия, категоричен е Николов.


Проектът за еднофамилните къщи е част от далеч по-мащабен замисъл, който предвижда изграждането на ваканционно селище на стойност 100 млн. евро. Комплексът ще оперира под името "Ажур дел мар" и ще бъде в арабски стил. В него ще има около 1000 апартамента с цена от 45 хил. до 260 хил. евро. Голяма част от жилищата вече се продават на зелено, каза Николов. Цялото селище трябва да бъде готово до 4 години.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Я
    *****
    Неутрално

    Тия от РИОСВ-Варна на проверка или на софра са огишли.Не видяли строителство а до дни ще започва такова на стойност 100млн.евро.Ебати безхаберието или ебати рушвета.Кой беше шеф на РИОСВ варна и от каква националност е?Майтап да не е турк.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK