КФН регистрира новите акции на "Параходство БРП"

Свободните книжа остават под 10%

Акциите от увеличението на капитала на "Параходство българско речно плаване" вече са вписани в регистрите на Комисията за финансов надзор, стана ясно след вчерашното й заседание. С нея капиталът на речния флот се увеличи от 895 хил. лв. на 1.158 млн. лв., като всички акции са записани от "Българска корабна компания" (БКК). Това стана, след като нейното дружество "Химимпорт Бимас" се вля в БРП в края на миналата година, с което речният флот вече притежава и собствена брегова база. Това сливане беше заложено в плановете на холдинга "Химипорт", който е собственик на БКК, за развитие на речния флот. В следващите пет години намеренията на ръководството са да вложи 25 млн. евро в модернизация, част от парите ще отидат за покупката на нови кораби. Официално "Химимпорт Бимас" вече е прекратила дейността си.


Допреди това фирмата се е занимавала с търговия с горива, нефтопродукти и с претоварни услуги в железопътния и речния транспорт. С вливането й в БРП флотата получи всички нейни активи, сред които освен бреговата база са още 161 дка земя в Източна промишлена зона на гр. Русе заедно със сгради и съоръжения в нея. За един дял на "Химимпорт Бимас" бяха получени 10.01 акции на БРП, като резултатът от вливането беше точно това увеличение на капитала.


Според информация в ДАКСИ "Българска корабна компания" е собственик на 76% от капитала на речния флот, а "Химипорт" държи пряко 15% от акциите, като останалите 9% са разпределени сред други акционери. Заради ниският брой свободно търгуеми книжа дружеството е сред слаболиквидните на фондовата борса.
Според неконсолидирания отчет за 2006 г. "Параходство БРП" има 2.546 млн. лв. печалба, с 34% повече от предишната година, а активите са се увеличили с над 150% до близо 44 млн. лв. Печалбата от продажба на услуги е била 32.5 млн. лв., а разходите за дейността са 31.43 млн. лв. Акциите на дружеството са се търгували за последно във вторник на цена 198 лв., с 3.95% повишение, като са били изтъргувани 142 книжа. С новата емисия капитализацията на компанията ще надмине 200 млн. лв.


На вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор вписа и "Хелт енд уелнес" АДСИЦ и публично дружество в регистъра, заедно с емисия акции на дружеството в размер на 975 000 лв., разпределени в 97 500 броя обикновени акции с номинална стойност 1 лв. всяка и емисионна стойност 10 лв. всяка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK