Бившата "Юпитер" беше обявена в несъстоятелност

Софийският градски съд обяви в несъстоятелност бившата застраховотелна компания "Юпитер", която беше прекръстена по-късно на "Хилдън". Това става ясно от решението на съда, което беше публикувано в Държавен вестник в последния му брой.


Съдът е назначил за синдик Веселин Рашков Рашков. С обнародваното решение на съда, освен че застрахователят се обявява в несъстоятелност, му се забранява да се разпорежда с имуществото си. В срок до 9 април (това е два месеца след датата на публикуване на съдебното решение в Държавен вестник) застрахованите, третите увредени лица и останалите кредитори на "Хилдън" трябва да предявят вземанията си пред Рашков. Това става с писмена молба, в която се посочват основанието и размера на вземанията, привилегиите и обезпеченията им (в случай че има такива), адресът за кореспонденция и се прилагат съответни писмени доказателства.


"Според Кодекса за застраховането дължимите обезщетения на застрахованите в "Хилдън" се смятат автоматично за предявени, но това не изключва възможността за изричното им предявяване. За да се предотвратят всякакви евентуални технически затруднения при предаване на документацията на синдика, от Комисията за финансов надзор съветват застрахованите лица да предявят изрично вземанията пред синдика. След като кредиторите предявят вземанията си, синдикът е длъжен да изготви списък на тези, които е приел. Той незабавно съобщава изготвения списък чрез обява в Държавен вестник.


По същия начин се съобщава и за изготвянето на счетоводните отчети на застрахователя. Синдикът е длъжен да предостави списъка на приетите вземания и счетоводните отчети на застрахователя в канцеларията на Софийския градски съд, за да могат кредиторите на застрахователя да се запознаят с тях. По-нататък с процедурата продължава осребряване на имуществото на "Хилдън" и разпределението му между кредиторите й. Според законодателството потребителите на застраховки се ползват с предимство. В края на 2005 г. КФН отне лиценза на "Хилдън" поради констатирани сериозни нарушения в дейността му.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK