Заради пазарни манипулации КФН наложи глоби за 190 хил. лв.

Комисията за финансов надзор наложи сурови глоби за общо 190 хил. лв. на две физически и две юридически лица заради манипулации на пазара на акции, съобщиха от държавния орган. За четири от издадените наказателни постановления все още тече срокът за обжалването им, като са наложени най-високите наказания - две глоби за физическите лица от по 20 хил. лв. и три по 50 хил. лв. за юридическите лица. Обект на манипулация според КФН са били акциите на "Завод за шлифовъчни машини" - Асеновград, "Сфилм", "Родина-91" и "Промота аеропарк".
За първите две дружества са глобени физическите лица Георги Минев и Петър Алексиев, а фирма "Пламекс-96" е наказана заради манипулации с книжа на "Родина-91". Заради сделки с акции на "Промота аеропарк" две наказателни постановления по 50 хил. лв. са издадени на "Доминант финанс".


Разследванията са започнали след наблюдения на екип от КФН, който следи движението на пазара и при необичайни промени в цените и обемите започва проверка, поясниха от комисията за "Дневник". Оттам допълниха, че такива наблюдения текат постоянно, но докато тече разследването, не могат да дадат имена на нарушители.


Глобите и наказателните постановления са издадени според Закона за публично предлагане на ценни книжа преди промените му след 1 януари тази година, когато е протекло разследването. От 1 януари пазарните манипулации са под ударите на изцяло новия Закон срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и ако след приемането му комисията започне разследване и наложи глоби, то те ще бъдат според неговите разпоредби независимо дали са извършени преди или след влизането в сила на закона. И в двата случая глобите са еднакви - до 20 хил. лв. за физически лица, до 50 хил. лв. за юридически при първо нарушение, при повторно се удвояват. Освен това разпоредбите предвиждат придобитата в резултат на манипулацията сума също да се отнема. По новия закон все още няма наказани.
При някои от последните случаи става въпрос за търговия с много малки обеми. В някои сделки Георги Минев е търгувал с една акция на "Завод за шлифовъчни машини", след като надзорът е установил, че води до поскъпване от 104% на акция и манипулация на средната цена на книжата. Сделките са извършени в началото на август миналата година - справка в търговските данни на фондовата борса показва, че в този период с една акция на ден цената последователно се е движела над 4.70 лв., над 5 лв., над 7 лв., след което се върнала на нива около 3.15 лв.


Петър Алексиев пък с малки пакети акции на "Сфилм" е качил цената над пет пъти, с което също е манипулирал стойността при отваряне на следващата търговска сесия. Сделките с една или две акции, правени през няколко дни в периода от началото на септември до края на декември, са качили рязко цената на дружеството от 1.50 лв. до над 10 лв. "Сфилм" е наследник на бившето дружество "София филм", което беше извадено от ликвидация и преименувано, след като основните му активи - няколко кина в София, бяха продадени на инвестиционния фонд "Екуест".


Фирма "Пламекс-96", представлявана от Пламен Петров, е наказана с глоба от 50 хил. лв., след като с поредица от сделки е понижила акциите на "Родина-91" - Добрич, над осем пъти. Системата ДАКСИ показва, че "Пламекс-96" се занимава с проучване на общественото мнение и е регистрирана в София. Сделките в началото на август са понижили цената на акциите от 8.90 лв. до 1.05 лв.


Бившата компания "Промота аеропарк", в момента "Честърфийлд", се е движила за няколко дни от началото на октомври от 1.20 лв. до 7.55 лв., а четири дни по-късно цената скача от 12 лв. до 229 лв. само в период от две седмици. И за двете манипулации на "Доминант финанс" са наложени две глоби по 50 хил. лв. Акциите са търгувани между "Доминант финанс" и Никос Комнинос, като и двамата са били клиенти на един и същ инвестиционен посредник, става ясно от решенията на КФН.


Това са едни от първите наказания за пазарни манипулации, налагани в такъв широк размер. През лятото Българската фондова борса наказа инвестиционните посредници "Наба инвест" и "АБВ инвестиции" с 15 хил. лв. и два месеца забрана за търговия, впоследствие намалени на един месец, за манипулации с акциите на "Холдинг Варна А".


Тогава с предупреждение бяха наказани още "Сомони 2001" и "Дилингова финансова компания". В началото на септември, след няколко месеца проверка комисията състави акт от 20 хил. лв. за пазарна манипулация на участник от форума на "Инвестор.БГ" за публикувана невярна информация за дивидента на "Стара планина холд", което повиши акциите на холдинга.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK