"Уникредит лизинг" и HVB Hebros Leasing се сляха

За една година лизинговият пазар порасна с 1 млрд.лв.

"Уникредит лизинг" и HVB Hebros Leasing вече официално се водят една компания, след като бяха получени всички изисквани по закон разрешения и регистрации, нужни за сливането. Новата компания ще носи името "Уникредит лизинг". Не е ясно какъв е пазарният дял на новата компания, тъй като в този сектор по неясни причини позициите на отделните играчи не се съобщават. Предполага се обаче, че това е най-голямата лизингова компания в страната. Това е първото обединение в рамките на групата на "Уникредит". Към 1 май се очаква да бъде обявена и интеграцията на трите банки от същото семейство - Булбанк, "Биохим" и "Хеброс", в "Уникредит Булбанк". За нея вече е сигурно, че ще бъде най-голямата кредитна институция.


Общият портфейл от продукти на "Уникредит лизинг" включва лизинг на нови и употребявани автомобили и камиони, индустриално, търговско и бизнес оборудване и недвижими имоти, както и застраховане и финансови консултации. Ернст Махарт е главен изпълнителен директор, а Станислав Танушев, който досега беше заместник главен изпълнителен директор на HVB Hebros Leasing, запазва поста си и в новото дружество. Танушев е и съпредседател на Българската лизингова асоциация.


По данни на БНБ в края на декември 2006 г. общият размер на вземанията по финансов и оперативен лизинг достига 2.253 млрд. лв., което представлява 4.8% от БВП. В рамките на отминалата година увеличението е с повече от 80 на сто, или в абсолютна сума това представлява точно 1 млрд. лв. За 2006 г. новият бизнес по финансов лизинг възлиза на 1.875 млрд. лв. Продължава тенденцията лизингът на автомобили да е водещ за бизнеса с дял от 34.2%. През миналата година са закупени на изплащане нови леки коли за 350 млн. лв. Общо до декември по пътищата на страната пътуват МПС-та за над 750 млн. лв., взети на лизинг. Вземанията по договори за "Машини, съоръжения и индустриално оборудване", чийто относителен дял е 28.4%, нарастват с 322.2 млн. лв. спрямо декември 2005 г. и достигат 623. 5 млн. лв. в края на 2006 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK