"Болкан капитал мениджмънт"

Управляващо дружество "Болкан капитал мениджмънт" получи лиценз от Комисията за финансов надзор през януари 2006 г., но едва през есента на същата година получи разрешение да управлява две колективни инвестиционни схеми.


Първият фонд "Европа" има рисков профил и инвестиционната му политика е ориентирана към структуриране на портфейл от акции, търгувани както на българския, така и на чужди регулирани фондови пазари. Фондът има само две инвестиции извън България, а останалите са изцяло на българския капиталов пазар. Сред вложенията са акции на компании като "Слънчеви лъчи България" и "Химимпорт". Нетните активите на "Европа" към края на миналата седмица са над 19 млн. лв.


Вторият фонд - "Консервативно-спестовен", е с консервативен характер, тъй като инвестира до 80% в инструменти с фиксирана доходност. За няколкото месеца история схемата има активи от около 200 хил. лв.
Двата фонда на дружеството се предлагат на пазара от 20 ноември 2006 г. с номинална стойност на дяловете от 100 лв. Разходите за покупка на един дял от тях са 0.2% от нетната стойност на активите им, ако вложението е до 100 хил. лв. и без разходи над тази сума. При обратно изкупуване, което засега само "Европа" прави, се начислява разход от 0.5% от активите, ако вложенията са до две години и не се начисляват разходи към цената, ако вложенията са за повече време. За периода 15-19 февруари дяловете на "Европа" са били с емисионна стойност на един брой от 127.435 лв. до 100 хил. лв. инвестиции и 126.1806 лв. над 100 хил. лв. инвестиции, докато емисионната стойност на дяловете на консервативния фонд са 97.1566 лв. за прага до 100 хил. лв. и 96.9627 лв. за дял над прага.


Управляващото дружество планира да пусне и трети фонд, който ще инвестира в акции на регионалните пазари. Той ще излезе на пазара до средата на 2007 г. и ще инвестира до 90% от активите си в акции, листвани на борсите най-вече в Турция, Украйна, Румъния, Черна гора, Сърбия, Словения.Фондовете на дружеството


Фонд -Стратегия- Активи


"Европа"- рисков в акции- 19.38 млн. лв.


"Консервативно-спестовен" -нискорисков в облигации- 200 хил. лв.
Андрей Георгиев, изпълнителен директор на "Болкан капитал мениджмънт"


Ще се засили интереса кум облигационните портфейлиКои са пазарите, на които инвестират фондовете ви?


На този етап активите на фондовете, управлявани от "Болкан капитал мениджмънт", са инвестирани основно в инструменти, търгувани и предлагани на българския капиталов пазар. Управляваните от нас два фонда - "Консервативно-спестовен" и "Европа", следват различни стратегии. Първият инвестира поне 2/3 от активите си в облигации. Очакваме до две години с намаляването на маржовете от фондовете, инвестиращи в акции, да има все по-голям и обоснован интерес към диверсифицирани облигационни портфейли. Още повече че дотогава активно ще навлязат и кредитните рейтинги за различните облигациoнни емисии. Фонд "Европа" има за цел да структурира портфейл от ценни книжа. В основата на нашата политика е търсене на баланс между добрата акция и точния момент за влизане в пазара. За малкото време, за което работим, имаме цялостни анализи на редица пазари, но извън България имаме само две инвестиции.Какъв тип инвеститори сте привлекли до момента и към какъв се стремите?


Във фондовете към момента са инвестирали както институционални инвеститори, така и индивидуални инвеститори - физически и юридически лица. Стремим се да не правим разлика между различните инвеститори, но като всяко УД предпочитаме инвеститорите с дългосрочен инвестиционен хоризонт, защото те ни дават възможност по-успешно да развием инвестиционните си стратегии. Стремим се, за разлика от утвърдените вече от няколко години колеги и техните инвестиционни продукти да имаме пряк и непосредствен контакт с всеки инвеститор, който закупува дялове при нас. Въпреки че "Болкан капитал мениджмънт" предлага и пълната гама услуги по структуриране на индивидуален портфейл, инвеститорите все още ни щадят и предпочитат колективните схеми за инвестиране.Какви според вас са тенденциите в развитието на взаимните фондове у нас през тази година?


В момента в България около 40 фонда управляват приблизително половин милиард лева. Според мен тенденцията в развитието на колективните инвестиционни схеми (КИС) в България е много добра с оглед на членството в Европейския съюз и все по-добрата инвестиционна култура и познание на населението. КИС са донякъде алтернатива на пенсионно осигурителните компании и на другите форми на спестяване и като такива очакваме растеж на активите и популярността им. Неминуемо конкуренцията между управляващите дружества ще расте и ще се засилва, а ще е в полза на клиентите ни и пазара изобщо.


Очаквайте следващата сряда профил на УД "Варчев мениджинг компани".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK