Търговете за магистралите "Струма" и "Марица" са обявени

Строителите и консултантите ще бъдат избрани до края на годината

Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" обяви предварителни обявления за възлагане на обществени поръчки за строителството на три отсечки от магистрала "Марица", две от "Струма", на част от пътя Кърджали - Подкова и на връзката между автомагистрала "Хемус" и околовръстния път на София. Това става ясно от съобщение до Агенцията за обществените поръчки. Процедурите ще бъдат направени до края на годината. Те са избор на строител и консултант.


Изпълнителният директор на фонда Веселин Георгиев неотдавна съобщи, че търговете за "Марица" ще бъдат през февруари, а за "Струма" - по-късно през годината. Строежът на всичките обекти ще се финансира от Кохезионния фонд на ЕС. Идеята е да има избрани изпълнители, да са направени отчуждителните процедури и оценките за въздействие на околната среда, за да може, когато се открие процедурата за кандидатстване по оперативна програма "Транспорт", ние да сме готови, обясни Георгиев.


За магистрала "Марица" ще бъдат обявени три тръжни процедури. Строителството на участъка от Оризово до Харманли с дължина 67 км е разделено на три отсечки. Прогнозната стойност е 200 млн. евро. В момента консорциум "Пътни строежи - Мостстрой" изгражда 45 км от Харманли до турската граница. От консорциума неотдавна заявиха, че ще участват в търговете за останалите лотове. Построяването на "Марица" ще осигури връзката на магистрала "Тракия" при Оризово с турската граница до ГКПП Капитан Андреево.За магистрала "Струма" от Даскалово до ГКПП Кулата ще бъдат обявени два търга. Едната отсечка е от Сандански до Кулата с дължина 31 км, а другата е от Долна Диканя до Дупница с дължина 27 км. В началото на годината беше пусната отсечката от Даскалово до Долна Диканя с дължина 19 км, която беше построена от "Булстройинженеринг".
Обект на обществена поръчка е и строителството на пътната връзка от магистрала "Хемус" с околовръстния път на София. Отсечката е дълга 8.5 км и с построяването й ще се намали трафика през селата Долни и Горни Богров.


Изграждането на пътя Джебел - Подкова също ще бъде дадено на търг. Дължината на отсечката е около 20 км. Пътят е изцяло ново строителство и трябва да осигури връзката с бъдещия граничен пункт Подкова - Маказа, чието изграждане се проточи. Проектът трябваше да завърши през 2005 г., но и до днес не е готов. Той включва строителство на 18 км нов път и 2 км пътна връзка и самото ГКПП, което в движение ще бъде променено. Финансирането е 18 млн. евро, осигурено по програма ФАР. Изпълнител е турската фирма "Киска Туран", които през миналата година поискаха допълнително още 7.3 млн. евро.Търгове за пътища


обектикм


магистрала "Марица"67


магистрала "Струма"58 км


път Джебел - Подкова20 км


връзка магистрала "Хемус" с околовръстното на София8.5

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK