На аукцион излизат над 100 хил. права на "Актив пропъртис"

Аукцион за 101 211 неизползвани права от увеличението на капитала на "Актив пропъртис" ще се проведе на 26 февруари, понеделник, стана ясно от съобщение на борсата. Дружеството със специална инвестиционна цел издаде 5.2 млн. права, което означава, че само около 2% от тях не са записани. В случая обаче е по-важно срещу колко от записаните права ще бъдат платени акции, за да се счита увеличението за успешно. Срокът е 20 март, като минималното изискване е да се платят поне 5.2 млн. нови акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна от 1.5 лв.


В момента фондът за имоти е с капитал 5.2 млн. лв. Според планираното увеличение той трябва да достигне 20.8 млн. лв. Предложените 15.6 млн. акции са с номинал 1 лв. и емисионна стойност 1.5 лв. и ако всички бъдат записани, "Актив пропъртис" ще набере 23.4 млн. лв. Всяко закупено право дава възможност за записване на три нови акции, последният срок за това е 20 март.


С набраните средства от увеличението на капитала си "Актив пропъртис" ще финансира проектите си. Дружеството работи в Пловдив и София и е едно от малкото дружества със специална инвестиционна цел, които ще раздадат дивидент за 2006 г. Печалбата за него предимно се формира от продажбата на 45 дка край Пловдив през миналата година, които бяха закупени като земеделски, а след това продадени с променен статут, което повиши значително цената им. Дружеството има и приходи от наем.
В четвъртък стана ясно, че в изпълнение на свой предварителен договор дружеството е придобило правото на собственост върху 7 недвижими имота в местността "Орешака" край Пловдив с обща площ 34 665 кв.м.


"Актив пропъртис" стана и второто дружество в България след "Евроинс", което има маркет мейкър. Това е "Юг маркет", който осигурява ликвидност с минимум 1000 изтъргувани акции на сесия и не допуска промяна в цената, по-голяма от 5%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK