Собственикът на "Ривиера" отправи търгово предложение

"Алфа дивелопмънтс" предлага 4.30 лв. за акция от "Пиринхарт"

Мажоритарният собственик на курортния комплекс "Ривиера" - "Аекс" АД - Варна, отправи търгово предложение към миноритарните акционери в туристическото дружество, съобщиха от Българската фондова борса. Собственикът възнамерява да поиска отписване на дружеството от публичния регистър.


"Аекс", който е собственост на Весела Кюлева (съпруга на убития банкер Емил Кюлев), притежава 96.67% от "Ривиера" и предлага да изкупи останалите 3.03%, равняващи се на 313 355 акции на цена 12.53 лв. за ценна книга. Все още Комисията за финансов надзор не се е произнесла по отношение на търговото предложение.


Въпреки ниския обем на свободно търгувани акции на "Ривиера" търговията с компанията на борсата се активизира през последната половин година. По време на вчерашната сесия бяха изтъргувани 672 акции на средна цена 12.71 лв.
Компанията имаше дял от 7.45% в ДЗИ банк, също собственост на Весела Кюлева. При сделката за ДЗИ банк в края на миналата година с гръцката И Еф Джи Юробанк "Ривиера" продаде своя дял.


Курортният комплекс излезе на борсата след приватизацията си през 1998 г. През последните години дружеството не е увеличавало капитала си и не е набирало средства от пазара. В началото на януари компанията сключи договор за паричен заем с туроператора "Рибамар България" за 1.5 млн. евро. Компанията отчита нетна печалба от 27 млн. лв. в края на 2006 г. според неконсолидирания годишен отчет, представен на Българската фондова борса. Печалбата идва обаче най-вече от положителни разлики при операции с финансови активи и инструменти, равняващи се на 28.5 млн. лв.


Инвестиционен посредник, упълномощен за търговото предложение към миноритарните акционери на "Ривиера", е "Булброкърс". Същият посредник е упълномощен и за търговото предложение, отправено от "Алфа дивелопмънтс" към миноритарните акционери на "Пиринхарт" - Разлог. "Алфа дивелопмътс", собственост на "Алфа финанс холдинг", предлага по 4.30 лв. за една акция от миноритарния дял в разложкото дружество. Компанията придоби 82.11% от капитала на "Пиринхарт" на 20 февруари. Сега обект на търговото предложение са 117 983 акции. Комисията по финансов надзор все още не се произнесла и по това предложение. Продавачи на пакета са VALFIN, което е прехвърлило 70.83% от капитала на "Пиринхарт", и ZWETA с 11.28%. След продажбите двете дружества не притежават дял в капитала на дружеството. "Пиринхарт" произвежда целулоза, хартии за вълнообразен картон, опаковки от хартия, терпентин, талово масло, топло- и ел. енергия, резервни части, вътрешна и външна търговия с основна сфера на дейност целулозно-хартиена промишленост.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK