Три свлачища край Златни пясъци ще бъдат укрепени

Проектът е за над 1.6 млн. лв.

Целта на укрепителните работи е да бъде спряно свличането на земни маси в един от най-критичните зони на пътя северно от Варна

Целта на укрепителните работи е да бъде спряно свличането на земни маси в един от най-критичните зони на пътя северно от ВарнаМинистерството на регионалното развитие и благоустройството е започнало процедура за възлагане на обществена поръчка за укрепването на участък от пътя Варна - Златни пясъци. Проектната стойност на укрепителните работи, които ще трябва да бъдат извършени, е 1.608 млн. лв. без ДДС. С тях ще трябва да бъде спряно свличането на земни маси в един от най-критичните зони на пътя от т.нар. дървен мост в близост до курорта Св. Константин до северната граница на ваканционен клуб "Слънчев ден".


Процедурата стартира в четвъртък, а част от финансирането на проекта ще бъде осигурено и от фондове на ЕС. Според предварителните разчети на МРРБ само за строителен надзор по изпълнението на укрепителните работи ще бъдат заделени около 46 хил. лв. без ДДС. Според друга успоредна поръчка на министерството предстои да бъдат започнати и режимни наблюдения на всички свлачищни терени в района на Северното Черноморие.


Във вторник от МРРБ съобщиха, че са били подадени четири оферти за участие в международен открит търг за укрепване на свлачище от местността Кипарис - северно от Варна, до вилна зона Кранево. Те са на консорциум "Трансинжстрой", "Пътища и мостове" ЕООД - Варна, "Станилов" ЕООД и "Валмекс" ООД. Максималният бюджет по този проект е 640 хил. евро без ДДС.
Търгът за укрепителните работи в местността Кипарис край Варна се провежда по проект "България защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси". Проектът се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка.


По същия проект в момента се укрепва и свлачището в местността Траката край Варна. Около 25 млн. евро, необходими за финансирането му, бяха осигурени от Европейската инвестиционна банка, 15 млн. евро - от Банката за развитие на Съвета на Европа, и 14 млн. евро - от държавния бюджет. Свлачището в местността Траката е петото в района на Варна, което се укрепва със средства от държавни инвестиционни заеми по проект "България", каза регионалният министър Асен Гагаузов. Строителните работи на обекта се извършват от чешкобългарското дружество "Закладани ставеб - Трансстрой", а договорът за строителство е на стойност 2.296 млн. евро с ДДС. Свлачището в местността Траката трябва да бъде овладяно до края на тази година, като са предвидени ограничения на извършваните дейности през летния сезон.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK