"Свилоза" АД увеличи капитала си до 39.9 млн. лева

Подписката за увеличението на капитала на "Свилоза" АД - Свищов, приключи успешно на 2 март, съобщиха от БФБ - София. Общо бяха записани и платени 25 096 910 нови акции с емисионна стойност 1 лв., а участие са взели 128 физически и 10 юридически лица. По този начин капиталът на свищовското дружество беше увеличен до 39.9 млн. лв.


Производителят на целулоза и вискозна коприна увеличи капитала си шест пъти от 6.6 млн. лв. на 39.9 млн. лв., като предложи за записване 33 290 170 нови акции с номинална и емисионна стойност 1 лв. За да се смята капиталът за успешно увеличен, трябваше да бъдат записани и платени най-малко 25 млн. нови акции.


Първоначално предлагането на правата за увеличението на капитала на дружеството стартира при нисък интерес, но в крайна сметка на аукциона за неизползваните всичките останали 35 644 броя бяха изкупени на цени между 22.5 лв. и 25.23 лв., а на най-ниската цена бяха продадени и основният обем от 34 644 права в последната сделка от аукциона.
Набраните средства ще се използват за утрояване на капацитета и промяна в технологиите на производство в завода за целулоза "Свилоцел", което е 100% собственост на "Свилоза" и има основно значение за финансовите резултати на компанията. "Свилоцел" произвежда сулфатна избелена хартия, което е основната дейност и на химическия комбинат.


Първоначалните планове бяха да се удвои капацитетът от 55 хил. тона до 110 хил. тона годишно, но впоследствие анализ на компанията е показал, че капацитетът може да се утрои. Този процес се финансира с инвестиционен кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк в размер на 28 млн. евро и собствени 20 млн. евро. Към тях ще се прибавят и новите средства от увеличението на капитала. Заводът за целулоза се очаква да започне да работи поне на удвоен капацитет през есента на тази година.


В началото на февруари "Свилоза" получи сертификат за инвеститор първи клас за плановете си да изгради завод за хартия. Инвестицията трябва да бъде в рамките на 160 - 200 млн. евро, като компанията преговаря с Европейската банка за възстановяване и развитие за осигуряване на финансиране по проекта. В началото на януари заработи нова мощност за избелена целулоза, така че годишният капацитет на завода да се увеличи на 150 хил. тона.


Преди месец за инвестициите си дружеството получи сертификат за инвеститор първи клас от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Акциите на "Свилоза" се търгуват на неофициалния пазар, като последната сделка е сключена на 2 март, когато минаха 14 книжа при цена от 5.61 лева за акция. Пазарната капитализация на дружеството е 35.37 млн. лева.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK