"Грандхотел Пловдив" излиза на борсата

"Синергон холдинг" пуска и друга туристическа компания

"Синергон холдинг" смята да разшири дейността на "Топливо" и да увеличи ликвидността на компанията, като увеличи свободно търгуемите акции на борсата. Дружеството формира основната част от приходите на холдинга, като основната му дейност е продажба на горива и строителни материали

© Анелия Николаева

"Синергон холдинг" смята да разшири дейността на "Топливо" и да увеличи ликвидността на компанията, като увеличи свободно търгуемите акции на борсата. Дружеството формира основната част от приходите на холдинга, като основната му дейност е продажба на горива и строителни материалиБившият приватизационен фонд "Синергон холдинг" смята да преобразува в публични две свои туристически дружества - "Грандхотел Пловдив" и "Енерджи делта" през тази година. Това заяви Бедо Доганян, председател на надзорния съвет на "Синергон холдинг" в интервю за pazari.dnevnik.bg.


Предстои да се промени името хотела, като се обмисля той да се казва "Синергон хотели" или "Синергон туризъм". Това е едно от основните дружества в портфейла на холдинга. В него се включват "Новотел Пловдив", който е част от международната хотелска верига "Акор", и хотелите "Европа", "Гларус" и "Искър" в черноморския курорт Слънчев бряг.


"Синергон" обмисля все още дали да преобразува и туристическото дружество "Енерджи делта". То е специализирано в СПА туризма, балнеологията и рехабилитацията и има закупени имоти в района на Самоков, близо до курорта Боровец, пояснява Доганян в интервюто.
Освен това холдингът обмисля да увеличи свободно търгуемите акции на дистрибутора на строителни и отоплителни материали "Топливо" до 30-35%. За целта холдингът смята да направи увеличение на капитала на компанията и да не записва от новите акции. В момента холдингът държи 75% от компанията, а останалите 25% са свободно търгуеми на борса.


Доганян прогнозира 10 млн. лв. нетна печалба на "Топливо" за 2007 г. За миналата компанията е реализирала 287 млн. лв. приходи и 5 млн. лв. печалба според консолидирания отчет на Българската фондова борса.


"Синергон холдинг" е в процес на увеличение на капитала си от 14 млн. лв. на 18.3 млн. лв. За целта компанията предлага за записване 4.236 млн. нови акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 7 лв. Във вторник изтича последният срок за търговията с издадените права. Ако всички акции бъдат платени и записани, дружеството ще събере близо 30 млн. лв.


Основната част от средствата ще бъдат вложени в изграждане на многфункционална сграда в столичния квартал "Младост", където ще бъде новата административна част, в която ще влязат управленията на холдинга, "Топливо" и всички дружества, които са базирани в София. Останалите средства ще са предназначени за разширяване на дейността на "Топливо" и "Енерджи делта".


Теренът в "Младост" е с площ 15 дка и беше закупен през февруари за 22.3 млн. лв. Освен това холдингът обмисля да изгради и балнеоложки център, като все още не е ясно къде.


Към 31 януари 2007 г. "Синергон холдинг" е мажоритарен собственик в 24 предприятия и притежава дялови участия в други 4 дружества. Друга основна компания в портфейла на холдинга е и производителят на лакове "Лакпром".


В петък книжата на холдинга се търгуваха на средна цена 10.51 лв., като минаха над 109 хил. ценни книжа по позицията. Акциите на "Топливо" пък завършиха седмицата на 24.41 лв. средна цена при 6771 изтъргувани акции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK