Италианската Generali става партньор на ЗАД "ВИКТОРИЯ"

Базираната в Рим компания F.A.T.A., която е 100% собственост на Generali – Триест, придоби 67% от българската застрахователна компания "ВИКТОРИЯ". Другите 33% от акции остават собственост на "Мел Финанс", чийто мажоритарен акционер е швейцарската компания "СЕФИНКО Холдинг". В българските финансови среди се знае, че "Мел Финанс" и ЗАД "ВИКТОРИЯ" са свързани лица с Корпоративна банка, тъй като в управлението и на двете дружества участва Цветан Василев – председател на Надзорния съвет и мажоритарен собственик на Корпоративна банка.


Според добре осведомени източници, сделката за българската застрахователна компания е била парафирана преди около 2 седмици. Официална информация за нея обаче няма нито от страна на италианските инвеститори, нито от страна на българските собственици. На специално запитване на INSURANCE.BG, от компанията не потвърдиха, но и не отхвърлиха информацията, като уточниха, че ако има необходимост от оповестяване на данни, това ще бъде направено на официален брифинг.


За продажбата на ЗАД "ВИКТОРИЯ" се заговори още преди една година. Сред потенциалните купувачи се спрягаха имената на новия собственик на ДЗИ – KBC, собственикът на "Интерамерикан" – EUREKO, HDI и още няколко големи чуждестранни застрахователни инвеститора. Сред обсъжданите варианти беше продаване на цялото застрахователно дружество, продажбата му в пакет с Корпоративна банка и привличането на стратегически инвеститор, на когото да бъде предложен мажоритарният пакет акции. Явно собствениците на "ВИКТОРИЯ" са се спрели на последния вариант.
Параметри около извършената сделка все още не се знаят.


С настоящата покупка на 67% от дружеството се извършва и първата пряка италианска инвестиция в българското застраховане. Миналата година международната застрахователна група Generali стъпи на българския застрахователен пазар след 60-годишно отсъствие, придобивайки три дружества от групата на "Орел-Г-Холдинг" (Застрахователните компании "Орел" и "Орел Живот" и Българска здравноосигурителна компания "Закрила"). Сделката обаче бе сключена не от централата на компанията в Триест, а чрез австрийското поделение Gelerali Holdind Vienna, което е над 97% собственост на италианската група.


ЗАД "ВИКТОРИЯ" е регистрирано за първи път през 1996 г. като акционерно дружество с наименование "Мел Инс". През 2002 г. компанията е продадена, а месец по-късно е и преименувана на ЗАД "ВИКТОРИЯ". В момента дружеството предлага почти целия спектър от застрахователни услуги, има около 70 представителства и е една от малкото добре работещи на пазара компании, останали български. За миналата година премийният приход на дружеството е 21 млн. лева, изплатените обезщетения възлизат на 5,4 млн. лв., а печалбата надхвърля сумата от 500 хил. лева. Пазарният дял на компанията се изчислява на около 2 процента.


След закупуването на мажоритарният пакет с акции от "ВИКТОРИЯ" броят на чисто българските компании се сви до 5-6, а техният пазарен дял е не повече от 25 на сто.


Друг интересен факт е, че с придобиването на 67% от ЗАД "ВИКТОРИЯ", застрахователната група Generali става собственик на второ общозастрахователно дружество на българския застрахователен пазар, но за евентуално тяхно сливане не може да става и дума, твърдят запознати. Така че двете дружества у нас ще запазят своята самостоятелност и ще оперират независимо на застрахователния ни пазар, въпреки че принадлежат към една и съща финансова група.


Интересен е и фактът, че, освен "Дженерали Застраховане" и "ВИКТОРИЯ", още една компания от "семейството" на Generali иска да развива самостоятелен бизнес в България. Става дума за Toro Assicurazioni, която е уведомила Комисията за финансов надзор (КФН) за намерението си да продава застрахователни продукти у нас. Все още не е ясно дали компанията ще развие собствена дистрибуторска мрежа, или ще работи с местни застрахователни брокери. Не е изключено италианците да ограничат участието си само до дистанционно обслужване на свои корпоративни клиенти в България, както всъщност ще оперират повечето чуждестранни застрахователи, които уведомиха КФН през последните 2-3 месеца за намерението си да продават застраховки у нас.


Toro, която преди беше собственост на автомобилният гигант FIAT, е една от най-големите италиански застрахователни компании с близо 170-годишна история. Силните страни на дружеството са животозастраховането и автомобилното застраховане. През декември миналата година Generali закупи 55% от акциите на компанията, за които заплати 3.85 млрд. евро.Кои са F.A.T.A.?Компанията е основана през 1927 г. под името Scintilla, а през 1948-ма се преименува на F.A.T.A. /италианската абревиатура на Осигурителен фонд за земеделски култури/ и се включва в групата компании на Federconsorzi.


До 1985 г. F.A.T.A. разширява своето присъствие и се налага все по-осезателно като лидер в сферата на земеделското застраховане благодарение на партньорството си с Аграрния консорциум и двете най-големи професионални организации на земеделските производители.


През следващите 9 години компанията диверсифицира все повече своята дейност, като отваря 40 генерални представителства в по-големите населени места на страната.


В периода 1994–1999 F.A.T.A. се асоциира с INA и преминава през програма за консолидиране.


През 2000 г. Assicurazioni Generali изкупува на публичен търг целия пакет от акции на INA и по този начин F.A.T.A. става част от групата Generali.


От 2001-ва до 2006 г. F.A.T.A се обособява като специализиран сектор за аграрно застраховане в Generali Group и развива все повече съвместната си дейност с Аграрните консорциуми. Започва активен бизнес и с местните федерации на земеделските производители. Разкрити са над 150 генерални агенции и други 700 регионални агенции.


На 30 декември 2006 г. F.A.T.A. Assicurazioni S.p.A създава две свои поделения - FATA Assicurazioni Danni S.p.A. и Fata Vita S.p.A.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK