ЗК "Виктория" става част от групата на "Дженерали"

Тази седмица се гласува и дали става публична Корпоративна банка

Застрахователна компания "Виктория" става част от групата на "Дженерали", след като във вторник бе съобщено, че базираната в Рим компания FATA е придобила 67% от капитала на българското дружество. Новината бе публикувана от сайта "Иншурънс". "Преговорите за сделката са в много напреднала фаза, но преди да се стигне до покупко-продажба, е нужно да се издадат съответните разрешения от българските регулаторни органи", коментира за "Дневник" Цветан Василев, който е председател на надзорния съвет на застрахователя.


"Виктория" в момента се броеше за част от групата на Корпоративна банка, на която председател на надзорния съвет отново е Василев. FATA от своя страна е 100% собственост на "Дженерали" -Триест, който през миналата година чрез австрийското си едноименно поделение закупи застрахователя "Орел". Оставащите 33% от "Виктория" след сделката ще продължават да се държат от "Мел финанс", чийто мажоритарен акционер е швейцарската компания "Сефинко холдинг". Очакванията в застрахователния бранш са да няма сливане между "Орел" и "Виктория", като косвено доказателство за това е фактът, че купувачите на двата застрахователя са различни, макар и от една група. Впечатление прави и фактът, че още една компания от групата на "Дженерали" - Toro Assicurazioni, е подала заявление до Комисията за финансов надзор, за да развива самостоятелен бизнес у нас.


"Виктория" е регистрирано през 1996 г. като акционерно дружество с наименование "Мел инс". През 2002 г. компанията е продадена, а месец по-късно е и преименувана. Според данните от надзора към деветмесечието на 2006 г. (по-актуални не са публикувани) тя е на дванадесето място по обем на премийните приходи у нас и с пазарен дял от 1.64%. По това време дружеството е с постъпления от 11.77 млн. лв. при обезщетения, които достигат 3.3 млн.лв.


За преговорите между "Дженерали" и собственика на "Виктория" се зашумя в застрахователните среди преди повече от месец. По това време италианците извършваха правен и икономически анализ на българското дружество. Извън параметрите на сделката остава Корпоративна банка. За нейната продажба или за продажба на част от нея се говори вече от няколко години. Последната новина бе, че се подготвя листването на акциите на дружеството на борсата. "През тази седмица ще се проведе общото събрание на акционерите на банката, на което ще се вземе решение относно превръщането й в публична институция. Другата седмица се очакват още големи новини около Корпоративна", заяви още Цветан Василев, без да разкрива повече подробности. Към борсата са се запътили още Първа инвестиционна банка и Инвестбанк. Там вече са ЦКБ, Сибанк, БАКБ и ДЗИ банк. Последната обаче ще бъде отписана и свалена от търговия, след като се сдоби с нов собственик - гръцката Юробанк.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK