"Барклийз" и "Ей Би Ен Амро" може да се слеят

Британската банка "Барклийз" (Barclays) проучва възможностите за сливане с холандската "Ей Би Ен Амро" (ABN Amro), съобщи Ройтерс, като цитира публикации в английската преса. Ако подобна сделка бъде сключена, тя ще създаде нов банков гигант с пазарна капитализация около 155 млрд. долара.


Информацията за интереса на "Барклийз" към най-голямата холандска банка идва около месец след като британският хеджфонд Ти Си Ай (TCI) поиска "Ей Би Ен Амро" да бъде разделена на две с мотива, че ако банката не предприеме структурни промени, това ще доведе до спадане на стойността й и съответно ще причини загуби на акционерите.


Според в. "Сънди таймс" "Барклийз" иска да е "белият рицар, който ще спаси "Ей Би Ен Амро" от финансовите й проблеми". Засега и двете банки не коментират евентуално сливане. "Няма да отговаряме на пазарни слухове", е заявил пред Ройтерс говорителят на "Барклийз".
Според информацията на "Сънди таймс" преговорите между двете банки наистина са в ранен етап.


Доста анализатори обаче са склонни да подкрепят тезата, че скоро "Ей Би Ен Амро" или ще бъде купена, или ще се раздели, тъй като според тях финансовото представяне на институцията в последните години е неубедително.


"Барклийз" от своя страна пък не крие плановете си за международно разрастване. Според доклада с финансовите резултати на банката от миналата година около половината от реализираните през 2006 г. приходи са дошли именно от операции извън Острова, докато две години по-рано този показател е бил едва една четвърт.


Анализаторите посочват още, че сливането на "Ей Би Ен Амро" и "Барклийз" е много добра идея от стратегическа гледна точка, но ще е трудно за осъществяване.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK