Fitch: Румъния, България и Хърватия остават конкурентоспособни

Повишаването на дефицитите по текущата сметка на България, Хърватия и Румъния показва силно нарастване на вътрешното търсене, а не криза на конкурентната способност. Това се казва в публикуван вчера доклад на рейтинговата агенция Fitch Raiting.


И трите споменати в него страни имат големи дефицити по текущата сметка. При Хърватия този дефицит възлиза на 8.1 процента от БВП, при Румъния той е 10.3 на сто от БВП, а при България е достигнал през 2006 г. 16.3 процента от БВП. В същото време обаче страните са регистрирали силно увеличение на износа си - при Хърватия средното му увеличение за периода 2000 - 2006 г. е с 12 на сто годишно, а при България и Румъния за същия период от време нарастването на износа е с 21 на сто.


Дефицитите по търговския баланс на трите държави също са се увеличили. Към този натиск се е прибавило - в случая с Хърватия и Румъния - и известно отпускане на фискалната дисциплина, докато България регистрира през 2006 г. фискален излишък в размер на 3.3 на сто от БВП. Според Fitch нарастването на дефицитите по текущата сметка ще трябва да бъде финансирано чрез увеличаване на притока на чужди капитали.


И трите страни финансират дефицитите си по текущата сметка с преки чуждестранни инвестиции. Въпреки това, техният брутен външен дълг продължава да нараства по отношение на БВП, подхранван от външни заеми на банковия сектор заради бързото нарастване на кредитите. В сравнение с други страни с рейтинг "BBB" България и Румъния са в по-добра позиция, що се отнася до важните за външната ликвидност мерки, за разлика от Хърватия, се казва в доклада на Fitch.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK