"Муудис": Рисковете пред икономиката няма да засегнат кредитния рейтинг на България

Бързият икономически растеж и задълбочаващите се дисбаланси в икономиките на България, Румъния и Прибалтийските държави увеличават риска от рязко и болезнено "приземяване", заключава кредитната агенция "Муудис" (Moody's) в последния си доклад.


Тези рискове обаче е много малко вероятно да засегнат рейтингите на тези страни, уточнява агенцията. Причината са ниските нива на публичния дълг на страните, който варира от 4% от БВП в Евтония до 24% от БВП в България, засилването на институциите, подпомогнато от членството в ЕС и стабилните банкови системи. В същото време, обаче, агенцията предупреждава, че заплатите растат по-бързо от производителността, което ограничава международната конкурентноспособност. Най-лошият възможен, но и най-малко вероятен сценарий, според "Муудис" е значително нарастване на публичния дълг, който в България може да достигне до 40% от БВП до 2010 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK