Приватизацията ще е вяла и през 2007 г.

Очакваните приходи са около 303 млн. лв.

Тази година ще е поредната, в която няма да се случват много и големи приватизационни сделки. Причината е, че ресурсът, с който разполага Агенцията за приватизация (АП), е значително ограничен. Планът за работа на ведомството през тази година показва, че към момента за раздържавяване подлежат не повече от 50 мажоритарни пакета и около 400 миноритарни. В същото време в забранителния списък към закона за приватизация продължава да има 115 дружества, чиито продажба обаче не е на дневен ред.


Заедно с това в предприятията, които АП може да продава, има доста проблеми от различно естество.


При голяма част от тях се водят съдебни спорове, които най-често са за изясняване характера на собствеността. Продажбата на немалка част от миноритарнните пакети също е е блокирана заради уточняване на реституционни претенции или уточняване на структурата и размера на държавното участие. Не са малко и държавните дружества, които са декапитализирани и не осъществяват дейност.
Плановете на приватизационното ведомство са през тази година да започне процедури за всички дружества, за които няма правни проблеми. За фирмите, които не осъществяват дейност, декапитализирани са и нямат оперативни активи, пък ще бъде предложено на ресорните министерства да предприемат действия за ликвидацията им.


В ресурса на агенцията има и няколко дружества, за които по закон трябва да се разработи стратегия, по която да се продават. Това са "Параходство Български морски флот", Вазовските машиностроителни заводи - Сопот, "Тератон" и "Кинтекс". Досега парламентът е приел стратегията единствено за морския флот, а за останалите предприятия тепърва трябва да се разработват нови.


В плана на АП е посочено, че през тази година трябва да се подготви и стратегия за приватизацията на "Топлофикация - София". Предвижда се едновременно за продажба да бъдат предложени общинското и държавното участие. АП ще извършва подготовка за продажба на държавното участие в топлофикацията, като по сделката ще бъде избран и консултант.


През първото полугодие на годината трябва да приключат процедурите от края на миналата година. Това са сделките за топлофикационните дружества в Пловдив, Варна и Русе, както и "Балканкар Дунав" - Лом. Все още не е приключила и продажбата на ТЕЦ "Бобов дол", което също се очаква да стане през тази година. Предстои да се обяви и процедурата за "Топлофикация - Шумен".


В документа се посочва, че приоритет в работата на АП ще бъдат сделките за "Параходство Български морски флот" и ВМЗ - Сопот. Чуждестранният интерес, проявен от европейски инвеститори, към държавния дял в капитала на Българската фондова борса е основание за започване на процедура за продажбата на държавните акции в капитала на дружеството, се казва още в плана на АП.


И през 2007 г. агенцията ще продава чрез фондовата борса дружествата миноритарни пакети на централизирани и неприсъствени търгове. В момента плащане с непарични платежни средства се допуска само за част от тях. Според експерти от ведомството трябва да се допълни списъкът на дружествата, за които се дописка плащане с компенсаторки, с нови пакети, в които държавата има миноритарно участие. През тази година се предвиждат около 20 сделки за мажоритарни пакети и около 70 - за миноритарни. Заедно с това се очаква да бъдат продадени и пет обособени части.


Очакваните договорени плащания са около 303.2 млн. лв. (виж таблицата). В тази сума не са включени плащанията за "Параходство Български морски флот" и ВМЗ - Сопот. Разходите за приватизация през 2007 са планирани на 19.3 млн. лв., като основното перо в тях са консултантските услуги и посредници.


Възможностите да се увеличи ресурсът от предприятия за приватизация са няколко. Основната е чрез промяна на закона за приватизация и изваждането на някои от фирмите от забранителния списък, като например "Булгаргаз", Международен панаир Пловдив" и други. Другият начин е новообразуваните търговски дружества и обособени части в резултат на преструктуриране на държавни предприятия. Няколко малки ВЕЦ-а също могат да бъдат предложени на инвеститорите, ако се изясни правният им статут.


--------------
Приоритетни сделки


- "Параходство Български морски флот"


- Вазовски машиностроителни заводи - Сопот


- ТЕЦ "Бобов дол"


- "Топлофикация - София"


- "Топлофикация - Шумен"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK