"Евролийз ауто" емитира облигации зa 5 млн. евро

"Евролийз ауто" АД-София (BELA) издава поредна емисия корпоративни облигации, съобщиха от БФБ-София.


Емисията е в размер на 5 млн. евро, а падежът е на 16 април 2012 година. Тогава ще последната главница на всички облигации.


Годишната лихва по тях е шестмесечен Юрибор с добавка от 2.75%, но общо тя трябва да е минимум 6.0% годишно. Лихвеният купон за първият лихвен период е 6.718%. Лихвеният купон през следващите лихвени периоди се определя 3 работни дни преди датата на лихвено плащане в съответствие с данните публикувани в системата Reuters за Юрибор. Номиналната и емисионната стойност на облигациите е 1000 евро.
Главницата е платима на осем равни части по EUR 625 000, платими заедно с дължимите лихви на датите на последните осем лихвени плащания през четвъртата и петата година от облигационния заем. Ако посочените дати се падат в неработен ден главничните плащания се извършват на следващия работен ден.


За Довереник на облигационерите е избрана Банка Пиреос България АД.


Агент по плащанията - Централен депозитар АД.


Емисията има и специални условия - кол опция в полза на Евролийз Ауто АД-София, позволяваща на дружеството предсрочно погасяване на заема при цена 101.00 за сто номинал, на всяка лихвена дата, при условие, че в предходните два лихвени периода купонът е надхвърлил 7.00 %


Всички плащания по емисията (лихвени плащания и плащане на главницата) са застраховани в ЗД Евро Инс АД срещу риска от неплащане. Застрахователната полица ще бъде предадена на довереника на облигационерите.


Евролийз Ауто АД-София поема задължението облигациите да бъдат регистрирани за търговия на регулиран пазар на ценни книжа ("БФБ - София" АД) в срок не по-дълъг от шест месеца от издаването им.


Първото общо събрание на облигационерите ще се състои на 17.05.2007 година.


На 16.04.2007 година облигационната емисия е регистрирана в Централен Депозитар с код BG2100025068. Според данни на дружеството към първото шестмесечие на миналата година лизинговият му портфейл е бил 15 млн. лв., а в края на 2005 г. е достигал 5.3 млн. лв. Броят на договорите се е увеличил от 250 в края на 2005 г. на 650 към 30 юни миналата година.


По-рано тази година "Евролийз ауто" емитира облигации в размер на 3 млн. евро с падеж 7 юли 2011 г.


Мажоритарен собственик на дружеството е "Еврохолд България", в който има общо 17 дъщерни предприятия. В холдинга влизат още застрахователната компания "Евроинс", инвестиционният посредник "Еврофинанс" и здравноосигурителната "Св. Николай Чудотворец". Автомобилните дистрибутори в холдинга са "Нисан София", официалният представител на "Нисан", който заедно с "Еспас ауто" е най-големият дистрибутор на марките "Рено", "Нисан" и "Дачия". В структурата влиза още изключителният представител за България на СААБ - "Скандинавия моторс". Другите две направления в компанията са производството и имотите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK