"Вива венчърс" почти изби платената цена за БТК

Акционерите ще получат 55 ст. на акция за 2006 г.

"Вива венчърс", собственост на американския инвестиционен фонд "Адвент интернешънъл", която приватизира Българската телекомуникационна компания (БТК) през 2004 г., почти си върна цената от 230 млн. евро., която плати за 51% от телекома.


Само зa 2004 и 2005 г. компанията получи общо около 109 млн. евро под формата на дивиденти от телекома. Вчера стана ясно, че на предстоящото общо събрание ще се гласува предложение да се разпределят по 55 ст. на акция от печалбата и резервите за 2006 г. Ако това стане, във "Вива" ще постъпят още около 53 млн. евро (104 млн. лв.) за 65% от капитала. Така общите получени дивиденти от мажоритарния собственик от печалбата на БТК за 2004, 2005 и 2006 г. ще бъде близо 162 млн. евро, или около 70% от платената цена за придобиването на българската компания.


През 2004 г. акционерите на компанията гласуваха телекомът да разпредели 72 млн. евро дивидент от печалбата за 2003 г., когато компанията беше още държавна. От нея 46 млн. евро (90.3 млн. лв.) са отишли за "Вива", а останалите - за държавата. Тогава държавата взе и 35 млн. лв. от резервите на компанията. Ако бъде одобрен дивидентът за 2006 г., общата получена сума за мажоритарния собственик ще е 208 млн. евро, или 90% от платената сума за 51% от телекома. Впоследствие "Вива" даде още 50 млн. евро, с които увеличи капитала на телекома, и така стана собственик на 65% за 280 млн. евро.
По принцип раздаването на дивиденти е добър знак за инвеститори по отношение на една компания, каза Стоян Николов, брокер в "Първа финансово-брокерска къща". Но от друга страна, когато една компания има мащабна инвестиционна политика, инвеститорът не би приел дивидента като добър ход за нея, поясни той. В момента мобилният оператор на БТК все още е на загуба, като именно инвестициите в него дърпат и ръста на печалбата за цялата група.


Предстоящата продажба на телекома поддържа в момента цените на акциите на компания, а самите дивиденти не оказват вече влияние, поясни още Николов. Очаква се в скоро време исландският бизнесмен Тор Бьорголфсон, който има опция да купи 100% от "Вива венчърс", да реши дали да я продаде или запази. В надпреварата за нея са две турски компании - "Тюрк телеком" и "Тюрксел", зад които стоят съответно арабските капитали в лицето на ливанската фамилия Харири и "Огер груп" и скандинавски капитали в лицето на "Телиасонера".

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на свободен гражданин
    *****
    Разстроено

    Поредната далавара срещу дебели комисиоонни! Шулева и сие са се нагушили яката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK