Новите акции на "Актив пропъртис" ще се търгуват от 26 април

Ръководството на БФБ-София вписа акциите от увеличението на капитала на дружеството със специална инвестиционна цел "Актив пропъртис" (AKTIV). Новите 14 528 099 акции ще се търгуват от 26 април, съобщиха от БФБ-София.


В края на март дружеството успешно увеличи капитала си. Планираното увеличение на дружеството със специална инвестиционна цел беше от 5.2 млн. до 20.8 млн. лв., със записаните сега акции то ще стане близо 19.8 млн. лв. От издадените 15.6 млн. акции са били записани общо 14.53 млн. с емисионна стойност 1.5 лв., от което фондът е получил близо 21.8 млн. лв. Номиналната стойност на акциите е 1 лв. Разходите по публичното предлагане са близо 25 хил. лв.


Набраните средства ще бъдат използвани за текущите проекти на компанията - строеж на жилищен комплекс в Пловдив и участие в бизнес център "Филипополис" в същия град, както и на магазин в София, който ще се отдава под наем. След продажбата на 45 дка земя край Пловдив дружеството получи 905 хил. лв. Преди това земята беше купена от "Актив пропъртис" за 439 хил. лв., а после беше вкарана в регулация, което повиши и стойността й.
С парите, получени като печалба от дейността, фондът ще разпредели дивидент за миналата година. Той ще бъде изплатен и върху новите акции от увеличението на капитала.


Проектът за решение, предложен от съвета на директорите на специалното дружество предвижда 98.9% от реализираната печалба за миналата година да се разпредели като дивидент. Око бъде взето това решение общо 558 531.41 лв. ще бъдат разпределени, което прави по 0.028 лв. на акция.


Така за втора поредна година фондът ще разпредели дивидент сред акционерите си, след като направи това и за 2005 г. Тогава дивидентът беше в размер на 0.058 лв. на акция.


Силният ръст в положителния финансов резултат идва от продажбата 45 дка земя в пловдивската местност Орешак за 905 хил. лв. Дружеството я закупи през март миналата година за 439 хил. лв., като три месеца по-късно успя да я продаде на двойно по-висока цена. Една част от имотите там - около 12 дка, влязоха в регулация, което автоматично повиши цената им. Така приходите за миналата година са достигнали 1.713 млн. лв. като от тях 299 хил. са от наеми, а основната част е от препродажбата на парцелите.


Акциите на дружеството не са много ликвидни - последната сделка с тях е сключена на 12 април, когато 500 акции са продадени на цена 1.54 лв. В края на януари дружеството сключи договор с инвестиционния посредник "Юг маркет", който да работи като маркет мейкър и да осигурява минимална дневна ликвидност на акциите и да не позволява отклонение в цената повече от 5%.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK