AIG купи БТК за 1 млрд. евро

Тор Бьорголфсон продаде телекома три пъти по-скъпо от държавата

Най-голямата застрахователна компания в света, американската American international group (AIG), ще е новият собственик на мажоритарния дял от БТК чрез свой инвестиционен фонд. Купувачът ще вземе 65% от монополиста във фиксираната телефония в България и собственик на третия GSM оператор "Вивател" срещу 1.08 млрд. евро. Продавач е исландският милиардер Тор Бьорголфсон. Телекомът беше приватизиран през 2004 г. от "Вива венчърс", която плати на държавата 280 млн. евро за 65% от компанията. Две години по-късно срещу 300 млн. евро по неофициална информация Бьорголфсон купи опцията да стане собственик на "Вива венчърс" чрез "Новатор телеком България". През годините "Вива венчърс" получи над 200 млн. евро като дивиденти от БТК.


Новият мажоритарен собственик от групата AIG ще придобие в кратки срокове още 25% от БТК. Те ще бъдат прехвърлени заедно с по-големия пакет, но засега не е ясно на каква цена. Споразумението за тях ще бъде сключено в следващите няколко дни. Според запознати и този дял от БТК е на Бьорголфсон.


Сделката оценява компанията общо на 1.66 млрд. евро, което я прави сред най-големите в България досега. За сравнение, "Мобилтел" беше придобит от "Телеком Аустрия" за 1.6 млрд. евро. Според анализатори на пазара обаче съотношението цена/активи при БТК е по-ниско от това при "Мобилтел" заради по-големите активи, които притежава телекомът.
Цената на акция от БТК, уговорена между Тор Бьорголфсон и AIG, е 11.25 лв. Тя е близка до стойностите от края на януари, когато от "Новатор" съобщиха, че обмислят продажба на опцията. В четвъртък след обявяване на сделката фондовата борса спря за един час търговията с ценните книжа на телекома. След това акциите на БТК поевтиняха и от 12 лв. стигнаха ниво 11.20 лв. в края на сесията.


След като сделката бъде финализирана, новият мажоритарен собственик на БТК ще отправи търгово предложение към миноритарните акционери на телекома. Това изискване на закона при промяна на собствеността в публична компания защитава интересите на малките собственици. Засега обаче AIG няма намерение да отписва БТК от фондовата борса, уточниха от купувача.


Технически придобиването ще стане след 11 юни, когато изтича заложената в приватизационния договор забрана за смяна на собствеността в БТК или във "Вива венчърс". "Новатор телеком България" ще упражни опцията си да придобие 100% от "Вива венчърс" и след това ще продаде дела на "Вива" в телекома на AIG Global Investment Group (AIGGIG) чрез AIG Capital Partners. Сделката ще бъде финансирана чрез синдикиран кредит и капитал от фондовете на AIGGIG, поясни Пиер Мелинджър, който отговаря за инвестиционната дейност на AIG Capital Partners в Централна и Източна Европа. В банковия синдикат ще участва Royal Bank of Scotland, а консултации ще даде и швейцарската банка UBS. Мелинджър не отхвърли възможността и UBS да участва в отпускането на заема.


"Ние сме привлечени от възможностите за ръст на компанията, националното й покритие, солидното управление и значителните възможности за диверсификация, които предлага БТК", заяви Мелинджър. Според него придобиването на телекома е част от стратегията на AIG за инвестиции в региона. Продавачът Бьорфолгсон заяви в официално съобщение, че е удовлетворен от инвестицията си в БТК.


Мелинджър добави, че AIGGIG има дългосрочен интерес към телекома и смята да развива както фиксираната телефония, така и мобилните услуги и бързия интернет достъп. Купувачът ще продължи и сегашната инвестиционна програма на БТК. От приватизацията на телекома насам "Вива венчърс" е инвестирала над 800 млн. лв., най-вече в цифровизацията на фиксираната мрежа и мобилния оператор "Вивател".


"БТК се нуждае от инвестиции за инфраструктурата си и затова ще й помогне финансовият гръб на AIG Global investment group", коментира главният изпълнителен директор на "Кейбълтел" Роналд Финли. Според Финли това ще насърчи конкуренцията и ще провокира и други оператори като "Кейбълтел" да инвестират в мрежите си. Малките оператори обаче едва ли ще издържат на засилената конкуренция, смята още Финли.


Инвестиционната общност у нас също одобри купувача "Новият инвеститор определено е с по-големи възможности от стария и може да се очаква, че би помогнал по-добре за по-нататъшното развитие на БТК", смята Борислав Ников, член на съвета на директорите на "Статус капитал". Красимир Атанасов, портфолио мениджър от "Елана фонд мениджмънт", пък посочи предизвикателствата пред компанията - силна конкуренция в мобилните услуги, сериозни инвестиции в цифровизация, падащ дял на фиксираната телефония, бум в интернет услугите, алтернативни телекоми. "Последните досега бяха изключително възпрепятствани да осъществяват реална конкуренция на БТК, но на това ще се сложи край - като потребител, надявам се по-рано", допълни той.


Въпреки появата на нови оператори относителният дял на приходите на БТК от телефония през 2005 г. остава висок - над 97%, по данни на КРС. Причината е липсата на достъп на алтернативните телекоми до т.нар. последна миля, т.е. до крайния абонат. Конкурентите на БТК очакват, че новият Закон за електронните съобщения ще наложи отварянето на съществуващата инфраструктура към тях.


През последните четири месеца Бьорголфсон разглеждаше оферти от няколко кандидата - базираната в Дубай "Огер телеком", собственик на "Тюрк телеком", турския мобилен оператор "Тюрксел" и инвестиционните фондове Mid Europa Partners, Texas Pacific Group и Warburg Pincus. Едва в последните дни се заговори за интерес от AIG.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Явор
  *****
  Неутрално

  Телекомът беше приватизиран през 2004 г. от "Вива венчърс", която плати на държавата 280 млн. евро за 65% от компанията.
  2007 г. продадени срещу 1.08 млрд. евро.
  Нещо не съм разбрал явно за 3 години се вдигна цената или през 2004г. за няколко милиона подкупи я подарихме.

 2. 2 Профил на Явор
  *****
  Неутрално

  Телекомът беше приватизиран през 2004 г. от "Вива венчърс", която плати на държавата 280 млн. евро за 65% от компанията.
  2007 г. продадени срещу 1.08 млрд. евро.
  Нещо не съм разбрал явно за 3 години се вдигна цената или през 2004г. За няколко милиона подкупи я подарихме.

 3. 3 Профил на Тор Бьорголфсон
  *****
  Неутрално

  Те да бяха изчакали още малко и въобще никой нямаше да иска да го купи това БТК! Аз мисля, че стана добре, че изобщо го продадоха! Пък като гледам и пазара на мобилните услуги бая се пораздвижи!

 4. 4 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Какво чудно има да се вдигне цената?

 5. 5 Профил на O, da!
  *****
  Неутрално

  Vdignala se tia, a kakvo chudno ima da e bila zanijena nekolkokratno!!!

 6. 6 Профил на leo
  *****
  Неутрално

  искам да видя да се раздвижват доходите на хората

  минимална заплата 600 лева

  I don't give a shit for бткто

 7. 7 Профил на Гражданин
  *****
  Гневно

  Към Явор - какво има за разбиране, царското правителство и Ники Василев си спретнаха поредната мегадалавера и буквално подариха нашият телеком на Вива Венчърс - срещу съответната "благодарност". Но в България, разбира се, няма корупция...
  Да гласуваме и на тези избори за червено-синьо-жълтата мъгла - все още има какво да се източи от нещастната ни държавица...

 8. 8 Профил на lelemale
  *****
  Неутрално

  вервайте ...
  и на мен и на little muk (muck?)

 9. 9 Профил на Ясен
  *****
  Неутрално

  Вива и Тор купиха компанията за 280/300 М евро, но и вложиха в БТК към 400 М за развитие на мрежата, Вивател, за АДСЛ - нещо, което държавата никога нямаще да направи. Тор е на печалба към 300 М и предава компанията на още по-могъщ инвеститор, лощото е, че печалбата му иде от огромните съкращения на персонал и запазване на нивата на заплатите на българите в нея... От 25 хил. в БТК сега работят под 10000, с ниски доходи и увеличаващи се задължения, което, сравнено друг ЦИЕ телеком показва как чуждите инвеститори печелят в България. Дано AIG са други..
  А фирмички като кабелтел - Пл. Петров, който работеще като министър за нея или обиртел - в комбина с е. бакърджиев и други , бивщи бтк упражляващи - със сухо дупе риба не се лови

 10. 10 Профил на Тур Бурголфсон
  *****
  Неутрално

  При една истинска правова държава и строго съблюдаване на ЗАКОНА, досега всички "специалисти" и прочие играчи от екипа участвал в ПРИВАТИЗАЦИЯТА на БТК отдавна да са осъдени и лежат в затвора. Да се разсипе перлата на България, най печелившата държавна фирма заради огромния властови ресурс и възможности притежавани от шепа лакомници, днес МУЛТИМИЛИОНЕРИ за сметка на целия Народ е безсмислено да се коментира. Факта, че бившия гл. прокурор е държал папките заключени в чекмедже и нищо неработено по тях говори, че държавата е била БЕЗСИЛНА пред алчността на тия лакомници. Журналист от 7- дни имал прекрасен спомен, когато занесъл поредната папка със зулумите около БТК и Филчев му се бил изсмял. Ще му се изсмее, защото Филчев е знаел много добре за горещия картоф и какво би се получило ако се бе взел на сериозно. Оттук нататък да се спираме на финансовите параметри е просто несериозно. Въобще не може да става на въпрос за сделка, още повече, че годишната печалба на БТК бе подарена на Вива Венчърс, едно измислено и набързо сглобено Виенско дружество с 14 офшорки. Това исландски милиардери, инвестиционни фондове, инвестиции и прочие простотии е лъжа, заблуда за електората. Няма такъв филм, сагата си е чисто наша, родна БЪЛГАРСКА -поредния обект за раздържяваване по списъка посочени в интервюто на члена на ПБ на ЦК на БКП Йордан Йотов дадено в 3 броя пред в-к Труд. В него е посочил от коя канцелария и чий служител е започнала промяната. Неговата дъщеря и подобни нея са днес облажилите от тази най голяма в държавата далавера. Ще завърша, няма следовател, или прокурор, всички ги е страх от лобито на БТК, най мощното в държавата и не е желателно човек да е в полезрението му. Може да му се случат твърде „демократични” неща и що е то „демокрация” по български?

 11. 11 Профил на хан крум
  *****
  Неутрално

  Не, купува БТК за 280 млн., после дава още 300 млн. за собственост във Вива. Общо 580 млн + инвестициите от около 400 млн., добре е.

 12. 12 Профил на неразбрал
  *****
  Неутрално

  разликата между покупна и продажна цена Симеон Саксофон ли ще въстанови на държавата?

 13. 14 Профил на Милен Велчев
  *****
  Неутрално

  Уф....! Добре че позабравихте врътката ми с външния дълг! Хм...! Ква хубава далавера си беше!

 14. 15 Профил на до Милен Велчев
  *****
  Неутрално

  Ми здраво те държа ОЛИГАРСИТЕ. Ей го наскоро бе яхнал лъскаво возило и хоп на сватбата на един ОЛИГАРХв НИМузей. Яко им се кланяш, слушкаш и те държат? Ама да знаеш,че возилото на министърра на държавната администрация де довтаса на сватбата бе супер.Истински СУПЕРДЖИП....Не знам само дали шефа Божидар Димитров то видя...

 15. 16 Профил на БулБалък
  *****
  Неутрално

  За БТК - след като го приватизираха, ние в провинцията играем на тука има тука нема телефон. И когато има - се черпим от радост.
  Чакахме две години да ни пуснат по ADSL интртнет.Два месеца след като го пуснаха и видяхме качеството, абонатите на местните кабелни интернет провайдери скочиха двойно.
  За Вълчев и външният дълг - колкото повече си откраднал - толкова по-уважаван ставаш. И оставаш с надеждата,че пак ще те пуснат до голямата каца с мед. Защото малката, която до момента си успял да присвоиш все ти изглежда малка.
  За магистрала Тракия - предишните две далавери българите вече ги плащт, така че още един дълг за 20-30 години ли няма да изплатят? Та затова и заплатите най- малки, и черния сектор най-голям. При такава черна каса на всяка управляваща партия през последните 18 години какво друго да правят обикновенните българи ?

 16. 17 Профил на до БулБалък
  *****
  Неутрално

  БулБалък ма те си го приватизираха да правят ГУШИ бе братле, не за да е по добре връзката. Това не го ли разбра.

 17. 18 Профил на MajorMajor
  *****
  Неутрално

  До Милен Велчев:
  Същата е далаверата и с Електроразпределенията - E.ON, CEZ, EVN... купиха ги за жълти стотинки, а догодина ще лапнат милиарди. А ние и нашите деца сме заробени до живот да плащаме на чужди моноплоисти.

 18. 19 Профил на Дачков
  *****
  Неутрално

  Яворе, чини ми се, че си тъп като гъз, но все пак опитай още веднаж.

 19. 21 Профил на АЛЕКСИ
  *****
  Неутрално
 20. 22 Профил на Gogo
  *****
  Неутрално

  Aleksi, priqtelju,

  Typanarska dyrzhavitsa ste, shtoto ste pylni s typanari kato tebe.... Kyw tochno ti e problemyt??? Neshto ne razbiram?

 21. 23 Профил на Gogo
  *****
  Неутрално

  Cenata se wdiga za tri godini nqkolko pyti, shtoto typite wi lelki deto sedqt i gledat typo, koito raboteha tam, sega sa si w kyshti na toplo i kompaniqta malko ili mnogo raboti, prodawa i prawi pari.

  Nqkoj e kupil edna mizerna balkanska goworilnq pylna s mizerni balkanski chinovnici i q

 22. 24 Профил на prodylzhenie
  *****
  Неутрално

  I q e prewyrlnal w raboteshta firma, koqto proizwezhda dohod, tyrguwa se na borsata i priwlicha interes ot seriozni investitori.

  Shto ne go naprawihte wie? Shtoto ste revlivi looseri, zatowa.

 23. 25 Профил на ТелеКом
  *****
  Неутрално

  Цената на БТК се е вдигнала тройно точно защото някой е съкратил половината персонал и я е преструктурирал, като я е направил по-ефективна. Държавата никога нямаше да го направи, защото щяха да ревнат в един глас синдикати, медии и всякакви други глупаци (като много от пишещите в този форум).

 24. 27 Профил на Вбесен
  *****
  Неутрално

  Вие наистина ли сте идиоти?
  Как Исланския разбойник съкратил персонала и стегнал фирмата.
  ВЕРВАТЕ ЛИ?????
  И Какво по точно Промени той??
  Царя-крадец му даде гаранции и допълнителни стотици милиони които той отчете като негови капиталовложения и подмени козметично няколко км.отдавна изгърмяли кабели
  така наречения планов ремонт...!!!
  С този пилешки акъл е ясно защо сте още на село?
  Съществуват библиотеки където се съхраняват архиви на основни вестници. Хванете пътя до града и попитаите библиотекаря, тои ще ви даде старите коментари на в. 168 часа с подробности за ЦАРСКИЯ ПОДАРЪК и скромната комисиона от него.
  Погледнете и как завърши делото в Париж което заведе ГАД ЗЕЕВИ за да си допълни джоба за ваша сметка. Преди седмица скромна зам. министърка обяви че са приключили в АРБИТРАЖНИЯ СЪД В Париж. Тикви, знаете ли какво означава това. СПОРАЗУМЕНИЕ С ИЗПЛАЩАНЕ НА КОМПЕНСАЦИИ. Кой ще ги плаща? Вие Рапони !!
  И Това не знаете!! Стойте си в Кошарите и Кочините и си приказвайте колко е хубаво в Испания,Италия и Гърция. Целия ви живот се сгромолясва за няколко години а вие говорите за бизнес със закърнелите си мозъци!
  КОСТОВ и ЦАРЯ крадоха за стотици милиони а сега Р.Овч. Станишев и Гоце вече за милиарди. Само от Атомната централа, Предоговаряне и преподписване на стари договори с ценоразписи за ядрени горива и Нефтопровода ние губим межди
  5 и 7 МИЛИАРДА ДОЛАРА.
  Вземайте си торбичките че ви чакат за хамали и камериерки в нормалните държави и пак ще сте си по-добре и ще се хвалите колко пари пращате на глупавите си родители
  които си купуват хляба с долари и продължават да гласуват за комунистите.
  Но за бизнес не говорете защото ви лъсват голите задници!!!

 25. 28 Профил на Ограбен и въмутен
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с "вбесения" Не ная дали иа по -висока стпе на възмушение срещу ейтвията на исланския мошенник и неговите бългаски приятели ошенници- имеончо и Юпитата му! Това е световен рекорд по ограбване ,бе! зЯ 3 ОИИ ДА УУВЕЛЕЧИШ КАПИТАЛА СИ БЛИЗОДВАДЕСЕТ ПЪТИ!
  Това е една от най-големите,ако ли не и най-голямата корупционна сделка в новата история на България.Просто е феноменално как в рамките на 3 години БТК смени трима/ собственици и цената на препродажбата и нарастна реално от около 50 млн. евро на близо1.06 млрд. евро-т.е. близо 20пъти!. Тези пари принадлежат на България-държава,без кучета! Не е ли редно да се предизвикат Органите за следприватизационен контрол и да се защитят интересите на страната! Не е ли редно да се потърси сметка от грабителите на България?
  Нека припомним фактите и героите на този екшън с главни действащи лица:
  Договора за продажбата на БТК за 230 млн. евро,бе подписан най-тържествено с „Вива Венчърс” на 20.02.2004,като Правителството и Парламента усложливо се отказаха да търсят”стратегически кандидат” и предоставиха БТК на никому неизвстната и току- що формирана „Вива Венчърс”
  „Вива” дойде с” гръм и трясък” и бе рекламирана от кабинета на Симеон и неговите глашатаи- юпитата Н.Василев и М. Велчев като „дъщерна фирма” на особено богатия инвестиционен фонд”Адд- вент Интернешънъл”,който днес,кой знае защо е напълно забравен даже и като като параван.
  Фактически двигатели на сделката са самият Симеончо и неговите агресивни юпита,при активното участие на отдавна признатия за „сив кардинал” небезизвестния Спас Русев. В сделката,с хитра игра на евтино закупени компенсаторки се намеси и исландския милиардер- небезизвестния Тор Бьорголоф-сон,който след като завладя българската фармацефтика,днес с „царска” помощ” владее и мажоритарния дял на БТК.
  Всъщност,за колко пари бе продадена БТК? Формално- за 230 млн. евро,а реално - за около 60 млн. евро. Защото от посочените 230 млн. следва да приспаднем 75 млн.евро /част от девидентите на БТК за 2002/03 г./,отчислени кой знае защо от печалбата на БТК,след като сделката се реализира през2004 г.!/. Други 13 млн.евро бяха получени от предварително завишени цени на услугите,непосредствено преди приватизацията Към това грябва да прибавим, и парите/около 84 млн. Евро/,които „Вива” трябваше да заплати за правото на трети GSM- оператор и които фактичес-ки и бяха опростени. Така ,че за придобиването на1.8млн. телефонни постове „Вива” заплати всичко на всичко под 50млн. евро - т.е. под 15 евро/пост,когато международната цена на стационарен телефонен пост/пост от наличните действащи телефонни централи/ по това време се движеше над 1000- 1500 евро/пост Щедра услуга- почти без пари!
  Не случайно Дирекция „Конкуренция” към Евро Комисията препоръча да се направи нова преоценка на Телекома,очудвайки се ,как е възможно такава компания,която по най-писимистична оценка струва над 700 млн. евро,да се продава толкова евтино! Неизвестно, обаче кога и къде това писмо бе „изгубено”!
  Последва втора- още по-срамна и нагла част от сагата нарече-на”приватизация „ на БТК. След продажбата на мажоритарния дял от 65 % на Българската фондова борса бяха пуснати остава-щите 35%,като цената на една акция тогава достигна 1320 лв. Не бе трудно да се изчисли ,че при тази цена, стойността на БТК следваше да надхвърли 11,2 млрд. Евро. Това не попречи попречи на един от главните виновници за началната безсрамна сделка- Николайчо Василев,който все още и кой знае защо е още министър, да заяви цинично:”Не,не смятам ,че БТК бе продадена евтино!”
  II Какви бяха последиците от приватизацията?:
  1/Рязко намаляване на персонала на Компанията с над две трети- / с над 15- 18 хиляди души/-нещо,което досега не се е случвало никаде по света!. Използвайки натрупаните от държавната Компания средства,Вива” направи с „чужди пари-майчин помен и раздаде „щедри пари”/ до 17 заплати/ на напускащите „доброволно” работници от съобщенията. Дилемата пред тях бе : или напускаш доброволно с въпросните компенсации или след края на 2004 година при започващите съкращения компенсациите ти ще са по К.Т т.е.. до 6 заплати. По този начин съобщенията ,ав-томатично бяха лишени от най-възрастните си и най-опитни работници! Тук следва да се имат предвид,заявените пред медиите намерения за нови съкращения на персонала./ около 4000 човека/
  2/Тази политика продължава и сега: освобождават се поради реорганизации по-възрастни и по-знаещи специалисти ,а на тяхно място се вземат по-млади и по-незнаещи,които се задоволяват с дадените им минимални заплати и работят под непрекъснат страх да не бъдат съкратени.
  3/”Вива” или по-точно хората на Бьорголофсон, без знанието и съгласието на когото и да било в държавата, ликвидира и продължава ликвидацията на редица непечаливши за БТК дейности :
  а/Закрит бе телеграфа-нещо,което едва ли го има по някъде по света! За известно време населението бе лишено от възможността да праща и получава телеграми! По-късно тази дейност прие пощата,но при цени,значително по- високи от телеграмите на БТК.
  б/Пред закриване е и т.н. жична радиофикация,за която „Вива” великодушно заяви,че я подарява на общините!!Общините не приеха”скъпия подарък”,чията подръжка е твърде висока и радиофикацията остана в БТК с много редуциран състав и средства за експлоатация.Докога- може би докато намерят сред-ства за барабани по селата,с които да подменят радиофикацията.В тази връска нека напомним мнението на Видинският градона-чалник през пролетта на м.г.,че щетите от наводненията щели да бъдат много по-големи,без оповестяването,направено по селската радиофикация!
  в/ Редуциран бе състава на подръжката на селските телефонни централи.Увеличените тарифи и влошената подръжка намали чувствително броя на селските абонати,който процес продължава и до днес! Същият бе и резултатът и за по-големите централи: не случайно „Вива” намали таксата за откриване на нови абонати .
  5/Извършиха се няколкократни промени в тарифните планове, въведе отчитането на разговорите с точност до секунда, в резултат на което,стойността на разговорите нарастна многократно и ползването на стационарните телефони се сви драстично. Сега е предложена нова промена- въвеждането на нови тарифни планове които също рязко повишават цената на телефонните услуги. С тази цел на абонатите се предлагат едногодишни и двугодишни догово-ри за минимални такси-по-високи от досега пращаните измислени от тях тарифни планове,широко рекламирани и „компенсирани” с „богати подаръци”-евтини жични и безжични телефони! Със същия ход бе изпълнена и операцията” увеличаване на абонаментната такса”,която вкара нови милиони в джоба на царския човек- Бьорголфсон. Пита се,ако този процес на вдигане на таксите продължава ще има ли някой и кога да ги спре!?
  6/Намаля темпото на строителство на нови централи и подмяна на старите! Строителството на електронни централи продължи само в окръжните градове,а тези в по-малките градове и села са оставе-ни на доизживяване.

  7/ Ликвидираха се службите „Справки” и „Повреди”/”144” и 130”/ в областните градове и бяха изпратени в два възела- Плевен и Бургас.По същия начин бяха закрити и изпратени на същите места службите ”Справки и Жалби”. Това рязко влоши качест-вото на обслужване на абонатите и отдалечи абонатите от услугите.
  8/ Сградите на съобщенията,чрез реорганизация и ликвидация на служби,бавно и сигурно се привеждат в състояние за препродаж-ба,или поне отдаване под наем,с цел извличане на максимални печалби,за сметка на удобството на гражданите.
  Това в никакъв случай не съответствува на условията на приватизационния дотовор,който малко хора са виждали и още по-малко познават. Ролята на Комисията за следприватизационен контрол е сведена до нула. Интересно е да се разбере,как и къде изчезна”Вива” и на нейно място се появи „царския човек” Бьорголофсон?
  Единственото,което не може да се отрече на новите собственици на БТК е агресивното поведение при развитието на подарената им„Вивател” от която видимо приходите не са малко и въпреки това:
  законен е и въпросът как след всички горепосочени „нововъ-ведения” и реално казано-„золуми”стойностт на БТК нарастна за три години от около 50 млн. евро на 1.06млрд евро,т.е. БЛИЗО 20пъти? Не е ли твърде голяма печелбата и кой участвува в подялбата и? Не следва ли да се потърси сметка на тези,които харизаха компанията?
  Можем да обобщим картината: съобщенията в Република България се лишават от квалифициран ,съоръжения и сгради се разпродават,подготвя се хаос в народното стопанство,което неминуемо ще се отрази пагубно при прекъсване на нервната система на стопанския организъм. В страната липсва единен отговорен орган,който да се грижи за опазване на създаденото национално богатство,за опазване на кадрите,за провеждането на единна и целенасочена политика за развитие и на съобщенията. Не е безинтересно да се провери ,дали в ЕС,съществува друга държава без Министерство на транпорта и съобщенията или само на съобщенията!
  Необходимо е да се преразгледа Приватизационния договор на БТК ,да се прецени нуждата Компанията да се одържави или за нея да се доплати сумата,която тя реално е струвала преди приватизациятал Тогава в държавата ще има средства и за увеличение на пенсиите,за просветата и здравеопазването на този народ,от когото тези пари бяха ОТКРАДНАТИ!!! На ход следва да бъде прокуратурата!!

 26. 29 Профил на Ограбен и въмутен
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с "вбесения" Не ная дали иа по -висока стпе на възмушение срещу ейтвията на исланския мошенник и неговите бългаски приятели ошенници- имеончо и Юпитата му! Това е световен рекорд по ограбване ,бе! зЯ 3 ОИИ ДА УУВЕЛЕЧИШ КАПИТАЛА СИ БЛИЗОДВАДЕСЕТ ПЪТИ!
  Това е една от най-големите,ако ли не и най-голямата корупционна сделка в новата история на България.Просто е феноменално как в рамките на 3 години БТК смени трима/ собственици и цената на препродажбата и нарастна реално от около 50 млн. евро на близо1.06 млрд. евро-т.е. близо 20пъти!. Тези пари принадлежат на България-държава,без кучета! Не е ли редно да се предизвикат Органите за следприватизационен контрол и да се защитят интересите на страната! Не е ли редно да се потърси сметка от грабителите на България?
  Нека припомним фактите и героите на този екшън с главни действащи лица:
  Договора за продажбата на БТК за 230 млн. евро,бе подписан най-тържествено с „Вива Венчърс” на 20.02.2004,като Правителството и Парламента усложливо се отказаха да търсят”стратегически кандидат” и предоставиха БТК на никому неизвстната и току- що формирана „Вива Венчърс”
  „Вива” дойде с” гръм и трясък” и бе рекламирана от кабинета на Симеон и неговите глашатаи- юпитата Н.Василев и М. Велчев като „дъщерна фирма” на особено богатия инвестиционен фонд”Адд- вент Интернешънъл”,който днес,кой знае защо е напълно забравен даже и като като параван.
  Фактически двигатели на сделката са самият Симеончо и неговите агресивни юпита,при активното участие на отдавна признатия за „сив кардинал” небезизвестния Спас Русев. В сделката,с хитра игра на евтино закупени компенсаторки се намеси и исландския милиардер- небезизвестния Тор Бьорголоф-сон,който след като завладя българската фармацефтика,днес с „царска” помощ” владее и мажоритарния дял на БТК.
  Всъщност,за колко пари бе продадена БТК? Формално- за 230 млн. евро,а реално - за около 60 млн. евро. Защото от посочените 230 млн. следва да приспаднем 75 млн.евро /част от девидентите на БТК за 2002/03 г./,отчислени кой знае защо от печалбата на БТК,след като сделката се реализира през2004 г.!/. Други 13 млн.евро бяха получени от предварително завишени цени на услугите,непосредствено преди приватизацията Към това грябва да прибавим, и парите/около 84 млн. Евро/,които „Вива” трябваше да заплати за правото на трети GSM- оператор и които фактичес-ки и бяха опростени. Така ,че за придобиването на1.8млн. телефонни постове „Вива” заплати всичко на всичко под 50млн. евро - т.е. под 15 евро/пост,когато международната цена на стационарен телефонен пост/пост от наличните действащи телефонни централи/ по това време се движеше над 1000- 1500 евро/пост Щедра услуга- почти без пари!
  Не случайно Дирекция „Конкуренция” към Евро Комисията препоръча да се направи нова преоценка на Телекома,очудвайки се ,как е възможно такава компания,която по най-писимистична оценка струва над 700 млн. евро,да се продава толкова евтино! Неизвестно, обаче кога и къде това писмо бе „изгубено”!
  Последва втора- още по-срамна и нагла част от сагата нарече-на”приватизация „ на БТК. След продажбата на мажоритарния дял от 65 % на Българската фондова борса бяха пуснати остава-щите 35%,като цената на една акция тогава достигна 1320 лв. Не бе трудно да се изчисли ,че при тази цена, стойността на БТК следваше да надхвърли 11,2 млрд. Евро. Това не попречи попречи на един от главните виновници за началната безсрамна сделка- Николайчо Василев,който все още и кой знае защо е още министър, да заяви цинично:”Не,не смятам ,че БТК бе продадена евтино!”
  II Какви бяха последиците от приватизацията?:
  1/Рязко намаляване на персонала на Компанията с над две трети- / с над 15- 18 хиляди души/-нещо,което досега не се е случвало никаде по света!. Използвайки натрупаните от държавната Компания средства,Вива” направи с „чужди пари-майчин помен и раздаде „щедри пари”/ до 17 заплати/ на напускащите „доброволно” работници от съобщенията. Дилемата пред тях бе : или напускаш доброволно с въпросните компенсации или след края на 2004 година при започващите съкращения компенсациите ти ще са по К.Т т.е.. до 6 заплати. По този начин съобщенията ,ав-томатично бяха лишени от най-възрастните си и най-опитни работници! Тук следва да се имат предвид,заявените пред медиите намерения за нови съкращения на персонала./ около 4000 човека/
  2/Тази политика продължава и сега: освобождават се поради реорганизации по-възрастни и по-знаещи специалисти ,а на тяхно място се вземат по-млади и по-незнаещи,които се задоволяват с дадените им минимални заплати и работят под непрекъснат страх да не бъдат съкратени.
  3/”Вива” или по-точно хората на Бьорголофсон, без знанието и съгласието на когото и да било в държавата, ликвидира и продължава ликвидацията на редица непечаливши за БТК дейности :
  а/Закрит бе телеграфа-нещо,което едва ли го има по някъде по света! За известно време населението бе лишено от възможността да праща и получава телеграми! По-късно тази дейност прие пощата,но при цени,значително по- високи от телеграмите на БТК.
  б/Пред закриване е и т.н. жична радиофикация,за която „Вива” великодушно заяви,че я подарява на общините!!Общините не приеха”скъпия подарък”,чията подръжка е твърде висока и радиофикацията остана в БТК с много редуциран състав и средства за експлоатация.Докога- може би докато намерят сред-ства за барабани по селата,с които да подменят радиофикацията.В тази връска нека напомним мнението на Видинският градона-чалник през пролетта на м.г.,че щетите от наводненията щели да бъдат много по-големи,без оповестяването,направено по селската радиофикация!
  в/ Редуциран бе състава на подръжката на селските телефонни централи.Увеличените тарифи и влошената подръжка намали чувствително броя на селските абонати,който процес продължава и до днес! Същият бе и резултатът и за по-големите централи: не случайно „Вива” намали таксата за откриване на нови абонати .
  5/Извършиха се няколкократни промени в тарифните планове, въведе отчитането на разговорите с точност до секунда, в резултат на което,стойността на разговорите нарастна многократно и ползването на стационарните телефони се сви драстично. Сега е предложена нова промена- въвеждането на нови тарифни планове които също рязко повишават цената на телефонните услуги. С тази цел на абонатите се предлагат едногодишни и двугодишни догово-ри за минимални такси-по-високи от досега пращаните измислени от тях тарифни планове,широко рекламирани и „компенсирани” с „богати подаръци”-евтини жични и безжични телефони! Със същия ход бе изпълнена и операцията” увеличаване на абонаментната такса”,която вкара нови милиони в джоба на царския човек- Бьорголфсон. Пита се,ако този процес на вдигане на таксите продължава ще има ли някой и кога да ги спре!?
  6/Намаля темпото на строителство на нови централи и подмяна на старите! Строителството на електронни централи продължи само в окръжните градове,а тези в по-малките градове и села са оставе-ни на доизживяване.

  7/ Ликвидираха се службите „Справки” и „Повреди”/”144” и 130”/ в областните градове и бяха изпратени в два възела- Плевен и Бургас.По същия начин бяха закрити и изпратени на същите места службите ”Справки и Жалби”. Това рязко влоши качест-вото на обслужване на абонатите и отдалечи абонатите от услугите.
  8/ Сградите на съобщенията,чрез реорганизация и ликвидация на служби,бавно и сигурно се привеждат в състояние за препродаж-ба,или поне отдаване под наем,с цел извличане на максимални печалби,за сметка на удобството на гражданите.
  Това в никакъв случай не съответствува на условията на приватизационния дотовор,който малко хора са виждали и още по-малко познават. Ролята на Комисията за следприватизационен контрол е сведена до нула. Интересно е да се разбере,как и къде изчезна”Вива” и на нейно място се появи „царския човек” Бьорголофсон?
  Единственото,което не може да се отрече на новите собственици на БТК е агресивното поведение при развитието на подарената им„Вивател” от която видимо приходите не са малко и въпреки това:
  законен е и въпросът как след всички горепосочени „нововъ-ведения” и реално казано-„золуми”стойностт на БТК нарастна за три години от около 50 млн. евро на 1.06млрд евро,т.е. БЛИЗО 20пъти? Не е ли твърде голяма печелбата и кой участвува в подялбата и? Не следва ли да се потърси сметка на тези,които харизаха компанията?
  Можем да обобщим картината: съобщенията в Република България се лишават от квалифициран ,съоръжения и сгради се разпродават,подготвя се хаос в народното стопанство,което неминуемо ще се отрази пагубно при прекъсване на нервната система на стопанския организъм. В страната липсва единен отговорен орган,който да се грижи за опазване на създаденото национално богатство,за опазване на кадрите,за провеждането на единна и целенасочена политика за развитие и на съобщенията. Не е безинтересно да се провери ,дали в ЕС,съществува друга държава без Министерство на транпорта и съобщенията или само на съобщенията!
  Необходимо е да се преразгледа Приватизационния договор на БТК ,да се прецени нуждата Компанията да се одържави или за нея да се доплати сумата,която тя реално е струвала преди приватизациятал Тогава в държавата ще има средства и за увеличение на пенсиите,за просветата и здравеопазването на този народ,от когото тези пари бяха ОТКРАДНАТИ!!! На ход следва да бъде прокуратурата!!

 27. 30 Профил на Антимонополист
  *****
  Неутрално

  Важното е да се разбие монопола на БТК и да се допусне конкуренция на пазара на фиксираната телефония и ADSL. Тогава ние потребителите ще получим по-добро качество и по-ниска цена на услугите. В Германия например има много фирми, които предлагат тези услуги на крайния потребител, въпреки че Дойче Телеком е собственик на преносната среда. Затова немския телеком в последните години се превърна от монополист с гарантирани печалби в нуждаеща се от саниране компания, която постоянно губи клиенти.

 28. 31 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Като чета коментарите на вбесен и другите такива ми става много смепно. Българите сме компетентни по всички въпроси Разбираме от всичко и най-важното всеки прави далавера само да ни вземе парит

 29. 32 Профил на Академик до антимонополистчето
  *****
  Неутрално

  Момче,ти си учил по моите учебници които ги писах да угодя на Тато. И с тоя акъл си стигнал до Германия и от там раздаваш компетентни мнения?!! Явно стабилно си учил, браво! И аз докато ги писах "ползвайки великолепни руски трудове създадени от Петър Велики и Попов - бащата на Маркони" се чудех дали не казвам истината та да ми одерат кожата от ДС И КДС.
  Та В Германия тези книги се четат по специален начин и в специализирани заведения със специален жълт пропуск и леглова база. Та само пиши "анонимен" когато даваш мнения да не те приберат да си продължиш образованието!
  Сякаш е множко 1.6 милиарда долара да платим за разбиване на монопола.Но може би докато са ми допивали книгата за някой да са били вече нещо нормално. Все пак светът се развива,нали?
  Явно и в Германия вече крадете кабелите та и техния телеком се развива по сходен на нашия телеком път на възход.
  Според новите ми научни разработки скоро и германците ще открият Топлата вода като отиде Р.Овч. и им купи Телекома за 5 милиарда спестени пари от закуски в министерството. Вече 5/пет/ държави от ЕС са проявили интерес и изпращат наблюдатели да гледат Фратини и Р.Петков как си разменят Щеките като карат ски
  и как Италианският наблюдател става все по-доволен от стремителния възход на България. Скоро от Брюксел ще се ядосват че европейския парламент не се събира до а защо не и в Сградата където Съединението прави силата в София. А пък Европа ще черпи направо от извора мъдрост и ще успее да постигне мечтания за тях коефициент на нарастване на националния доход - 6.5 с тенденция 12.5 !! Обединеният и единодушен Български парламент под мъдрото ръководство на БСП/БКП скоро ще достигне "светлото бъдеще" и ще повлече и Обединена Европа натам където ще бъдем като "слънцето и въздухът за всяко все още живо същество". Е, ако все още не са ни помолили да напуснем с мир каквато тенденция се очертава за тази наесен.
  Светли умове като статистичката Мира Янева от МБНД / също моя студентка / с абсолютно точните си изследвания / по моите учебници, разбира се / скоро ще ни осведоми с умен поглед как 75% от средностатистическите българи вече са на прага на благосъстоянието почти преминали браздата... Е, знаете за къде!! Днес тя ни убеди че българския народ стои здраво и непоклатимо за тройната коалиция и Всички искат само Шефа на следователите да напусне на път към затвора че се е осмелил да изнесе на светло колосани ЧЕРВЕНИ КИРЛИВИ РИЗИ. И по този начи забавя нашият преход към Обетованите земи /Нашите ги правим необетовани/.
  Следващата лекция ще бъде утре по същото време но ще доразвиваме тази тема или ще правим научни разработки по нови изявления на Ръковоещата ни Партия моя учителка!

 30. 33 Профил на Anonimen
  *****
  Неутрално

  Ochevidno e che BTK behse prodadeno na bezceniza prez 2004, i to ne na strategicheski investotor, pri polozenie che telekomunikaciite sa edin ot suvremennite strategicheski otrasli v svetovnata ikonomika. Za koito e sledil novinite okolo sdelkata togava, uslovijata v samija dogovor, kakto i kak beshe prestrukturirano BTK sled tova, e jasno chje s napravenoto moze da sa se namalili rahodite za personal, no edva li sa napraveni podobrenia i investicii koito da povishat prodaznata cena na druzestvoto tolkov aburzo do 1 miliard evro. Taka che komentari or sorta che predprijatieto bilo ozdraveno za njama i 3 godini ne vazat kato opravdanie za visokata prodazna cena. Za suzalenie ot cjata istoria gubjat obiknovenite hora i dano te nai-posle se nauchat da ne glasuvat za uchastnicite v nastojashtata koalicia, a mladite hora da prestanat da podkrepjat NDSV kato alternativa na demokratichnite partii.

 31. 34 Профил на Академица до Антимонополистчето
  *****
  Неутрално

  Браво мойто момче,послуша ме и вече пишеш като "анонимен" и то умни констатации от позата на Знаещ.Ми така си е.Ти си изчел явно моите трудове. Шапка ти свалям. Аз нямах време да ги чета защото създадох теорията за спасяване на парното.
  Пак под името "Професор" но депутат.
  Който не си е платил или не си плаща сметките за парното да му се спира тока !!
  Гениално, нали? В следващите си трудове ще предложа да им се спира и въздуха за по 5-10 минути. Ще се повиши събираемостта и ще се намалят загубите на топлоенергия.
  Та ти продължавай да правиш констатации като последната ти в "обидните и неуместни коментари". Добре дошъл братко!! Чакам пак да се обадиш...!!!

 32. 35 Профил на От Академица до Латинския Анонимен
  *****
  Неутрално

  Извинявайте защото моето послание беше до българския "Анонимен" малко преди Вашето мнение което напълно споделям !!

 33. 36 Профил на Anonimen do 35
  *****
  Неутрално

  Njama problem. Dvata komentara sreshtu koito negoduvash moze da se objasnjat sus slednoto:
  - v Bulgaria mnogo ot ostanalite mladi hora (ostanali, zashtoto povecheto po-progresivnite i rabotlivi zaminaha za chuzbina i ot tjah malko veche sa ostanali) imat merkantilen mantalitet i ne se vdulbochavat v nehstata, a gledat samo ka shte padne pechalba, respektivno poveche pari ot tova, koeto pravjat; takiva hora ne se vulnuvat ot nachinite, po koio sa razprodadeni durzavnite predprijatia, stroeni ot tehnite babi i djadovci s dobrovolen (zadulzitelen i bez zaplashtane) trud;
  - ima i druga chast hora koito ne sa sledili danena sdelka, a izakvat mnenie ednostranchivo.
  A shto se otansja do tova che bulgarinut bil specialist po vsichko, mislja che tozi site se chete predimno ot ikonomisti i ako si sledil istorijata na BTK sdelkata i chetesh redovno ikonomicheskata presa ne e ama nikak trudno da precenish za kakvo stava vupros.

 34. 37 Профил на мислещ гражданин
  *****
  Гневно

  На това му викам аз дебела далавера!

  Време Viva Ventures CF in Mio EUR PV
  0 65% von BTK -280 -280,0
  0 2004 46 46,0
  1 2005 109 90,8
  2 2006 53 36,8
  3 2007 1027 594,3
  NPV for 20% RoE 488,0

  Internal rate of Return (NPV = 0) 52,8%

  Според моя скромен анализ от достъпната публичната информация и приемайки нормална норма на възръщаемост от 20% на година върху инвестирания капитал министър Шулева и сие са подарили около 488 мил. Евро държавни пари на Вива Венчърс през май 2004 година под формата на занижена цена на приватизационната зделка за 65% от БТК!
  Или казано по друг начин със сделката БТК Вива Венчърс са реализирали феноменалните 52,8% възвръщаемост за всяка от трите години от 2004 до 2007 чрез източване под формата на високи дивиденти и последвалата продажбата на акциите на реалната им цена отговаряща на потенциала на компанията.

 35. 38 Профил на Realnost
  *****
  Неутрално

  Na mnogo hora ne im uvira glavata,che ako BTK beshe ostanala
  samo dargavna i monopolna shteshe da e po dobre sega
  gluposti na hora koito nemat akal da mislat s glavata si a ne
  samo s ostareli klisheta ot minaloto.
  Predi poveche ot 20 godini americanskata tel.kompania "AT&T" beshe pochti edistvenata na tel.pazar v USA.
  cenite za uslugite sa bili s pati po-golemi.Sled razbivane na monopola i
  neshtata se izmeniha i sega USA imat edni ot nai-dobrite i niski ceni na telefoniata
  v sveta.Vsichki tel.koppanii predlagat;mobilni i internet uslugi,televizionen/televizia/kanali- services i t.n.

 36. 39 Профил на Istinata
  *****
  Неутрално

  BG.> moge da se opravi samo ako se slogat samo zapadni specialisti na kluchovi i golemi kompanii v stranata.BG.shefovete za nishto ne stavat osven samo da kradat i ograbvat
  predpriatiata i horata.Stavat samo za pishman lagepolitici ,zashtoto ima koi da gi izbira s naselenie 2/3 ot keto e maloumno i prosto.

 37. 40 Профил на Антимонополист
  *****
  Неутрално

  Да уточня само, че това е вторият ми коментар по въпроса. Академик, развесели ме, а точно бях почти заспал. Първо, коментарите ги правя от България. В Германия се изучих и се прибрах обратно. Второ, погрешно си ме разбрал. Не съм споменал абсолютно нищо по въпроса за това как беше приватизирана БТК и как сега се препродава на неколкократно по-висока цена. Мисля, че фактите говорят сами за себе си и във всяка една нормална държава прокуратурата щеше отдавна да е проявила интерес по случая. Това, което казах горе обаче е вярно. Няма значение дали е държавна или частна БТК в момента е монополист на пазара, което е от полза само за БТК (може и за някое лоби в парламента), но не и за потребителите. Въпросната сделка с нищо не променя статута и на монополист. Та по-горе казах, че този монопол трябва да се разбие и дадох като пример премахването на монопола на Дойче Телеком (ДТ), чийто ефект беше намаляване на цените на интернет услугите и на разговорите по стационарен телефон и загубата на пазарен дял на ДТ. Все неща в полза на потребителя. Подобен ефект би могъл да се очаква и тук, ако последваме германския пример. Да не говорим, че в момента българският потребител е безпомощен пред монополисти като БТК и топлофикационните дружества, които могат безпроблемно да ти надпишат сметката и да си съберат вземането, а ти ако не си съгласен трябва да ги съдиш и да докажеш, че те не са прави, т.е. по презумция монополистът е винаги прав, а потребителя е в нарушение до доказване на противното. Това беше потвърдено и от Конституционния съд на България след обжалване от омбудсмана Г.Ганев.
  Надявам се този път да съм се изразил по-ясно. Ако не, здраве да е. Лека нощ.

 38. 41 Профил на ПАТРИОТ
  *****
  Неутрално

  ВКП незабавно трябва да предприеме действия срещу всички лица участвали в незаконната приватизация на БТК-най ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА на века! Най малко изискванията на 3 ЗАКОНА са нарушени и не само те. ВИНОВНИЦИТЕ извършили бандитската операция бързат да ЗАМЕТАТ следи с тази препродажба доволни от откраднатите милиони. Някои от тях дори станаха МУЛТИМИЛИОНЕРИ за по малко от 3 години. Казаното от Гроздан Караджов пред "Новинар", че през последните три години, откакто "Вива" е собственик на телекома, не е инвестиран нито лев е вярна констатация. "Всичко, което е било вложено, са били заеми. БТК е източвана от чуждестранните мениджъри чрез офшорната фирма "Сикамор", която е извършвала доставки на компанията" е заявил г-н Караджов. Ценен свиделе по далаверите със сделката пред прокуратурата може да бъде ПЛАМЕН ПЕТРОВ пряк участник в тоя мръсен процес и позорен акт. Чиста КРАЖБАи прокуратурата няма право да бездейства.Папките останали от Филчев навярно са в касата на гл.прокурор. Да ги вади и размаха БЕЗЖАЛОСТНО калъчката-справедливост по КРУМОВСКИ! Крадците незабавно в ЗАТВОРА!

 39. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 40. 43 Профил на до 29
  *****
  Неутрално

  Абе чичо, много ме развесели с тия приказки за хаоса в народното стопанство и нервната система и гъза на стопанския организъм Само да ти припомня, че годината не е 1957, а 2007 и вместо телеграми хората пращат смс. Хайде със здраве и си пусни една реч на другаря Тодор Живков, да се успокоиш малко.

 41. 44 Профил на крадливи чифути
  *****
  Неутрално

  AIG са същите крадливи чифути като Гад Зееви и Вива на Далаверата. Пак ще ви го вкарат другарите от НДСВ, БСП, ДПС или разбирай ченгетата КОМУНИСТИ както винаги се случва през последните 70 години.

 42. 45 Профил на НАСЕЛЕНИЕТО НЕ СТАВА
  *****
  Неутрално

  Бизнеса по български означава главно безкрайни схеми и далавери,всеобхватна корупция и всепозволеност, липса на всякакви правила, изнудване, кражби и измами на гражданите от страна на всевъзможни локални и интернационални офшорни псевдо инвеститори и какви ли не хитреци и измамници... Жалко за прекрасната ни страна, но очевидно НАСЕЛЕНИЕТО НЕ СТАВА ЗА НИЩО, СЛЕД КАТО ДЕБИЛНО ИЗТЪРПЯВА ВСИЧКО!

 43. 46 Профил на Vili
  *****
  Неутрално

  Predi 8 godini si kupih edna apartament4e za 25 000$.Sega mi davat 110000$.Ako go prodam tova dalavera li e ili ne6to drugo?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK