Правата за увеличението на капитала на Еврохолд ще се търгуват от 15 май

Правата за увеличението на капитала на Еврохолд България АД (EUBG) ще се търгуват на борсата от 15 май.


Увеличението на капитала ще бъде извършено чрез издаване на нови 12 500 646 обикновени поименни безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1.00 лев и емисионна стойност 3.35 лева, съобщиха от БФБ-София.


В резултат на емисията капиталът на дружеството ще бъде увеличен от 50 002 586 млн. лева на 62 503 232 млн. лева. Съотношението между издадените права и новите акции е 4 към 1. Увеличението ще се смята за успешно, ако бъдат записани най-малко 7 500 388 нови акции. Борсовият код, с който ще се търгуват правата е R1EUBG. Крайната дата на предлагането на правата на борсата е 28 май. Инвестиционен посредник е дъщерната компания ИП Евро финанс АД.
Решението за увеличението на капитала беше взето през март от ръководството на холдинга, а Проспектът беше внесен в КФН на 12 април.


Мажоритарният акционер Българска Холдингова Корпорация, притежаващ пряко 64%, а чрез свързани лица 70% от капитала на Еврохолд България ще запише всичките полагащи му се акции от новата емисия.


Холдингът отчете неконсолидирана печалба в размер на 923 хил. лв. за І-то тримесечие на годината, сочат данните.


Сравнение спрямо съответния период на миналата година няма, тъй като Еврохолд България бе създаден през декември 2006 г., в резултат на сливане между Старком холдинг АД и Еврохолд АД.


Приходите от дейността към 31 март 2007 г. достигат 1.23 млн. лв., от които 541 хил. лв. са от дивиденти, 520 хил. лв. са от положителни разлики от финансови операции, а 123 хил. лв. - от продажби на услуги. Приходите от лихви достигат 43 хил. лв. Разходите на компанията са в размер на 306 хил. лв., като с най-голям дял са разходите за лихви – 208 хил. лв.


Общият обем на активите на Еврохолд към края на март е 73.28 млн. лв. при 63.41 млн. лв. в края на 2006 г. Инвестициите в дъщерни и асоциирани предприятия са в размер на 38.65 млн. лв.


Холдингът притежава дялови участия в общо 25 дружества, от които 21 дъщерни. Основният капитал на Еврохолд е 50 млн. лв., а собственият – 51.53 млн. лв.


Портфейлът му е разпределен в четири основни направления - финанси, производство, дистрибуция на автомобили и недвижими имоти. В холдинга влизат още застрахователната компания "Евроинс", инвестиционният посредник "Еврофинанс" и здравноосигурителната "Св. Николай Чудотворец". Автомобилните дистрибутори в холдинга са "Нисан София", официалният представител на "Нисан", който заедно с "Еспас ауто" е най-големият дистрибутор на марките "Рено", "Нисан" и "Дачия". В структурата влиза още изключителният представител за България на СААБ - "Скандинавия моторс".


В началото на март беше гласувано увеличение на капитала на холдинга от 50 млн. на 62 млн. лв.


Една от основните инвестиции е увеличение на капитала на инвестиционния посредник "Евро финанс" до 15 млн. лв., след което ще бъде подадено заявление за получаване на банков лиценз. Друга част от инвестициите е свързана с покупката на нови автомобилни дистрибутори, изграждане не сервизни центрове и шоурумове за тях, както и увеличение на капитала на здравноосигурителната компания "Св. Николай Чудотворец" от 1 млн. на 2.5 млн. лв.


Еврохолд България АД внесе в Комисията по финансов надзор на 12 април Проспект за увеличението на капитала си съгласно взетото през м. март 2007 г. решение от Управителния съвет на Холдинга.


Увеличението на капитала ще бъде извършено чрез издаване на нови 12 500 646 обикновени поименни безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1.00 лев и емисионна стойност 3.35 лева. В резултат на емисията капиталът на дружеството ще бъде увеличен от 50 002 586 млн. лева на 62 503 232 млн. лева.Мажоритарният акционер Българска Холдингова Корпорация, притежаващ пряко 64%, а чрез свързани лица 70% от капитала на Еврохолд България ще запише всичките полагащи му се акции от новата емисия.


От сутринта по позицията минаха 69786 акции при средна цена от 3.29 лв. за брой, което е ръст от 1.54 на сто спрямо търговията от вчера.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK