Още не е ясно колко взима държавата от БТК

Бьорголфсон печели 600 млн. евро от продажбата

Към момента никой не може да се ангажира с точна информация колко ще плати сегашният все още собственик на БТК "Вива венчърс" на държавата след препродажбата на телекома. При подписването на приватизационния договор между Агенцията за приватизация (АП) и "Вива венчърс" през 2004 г. в последния момент към него беше включено т.нар. клоубек споразумение. Тогава стана ясно, че според записаното в документа при препродажба на БТК до шест години купувачът трябва да плати на държавата 10% над 300 млн. евро (АП продаде 51% от БТК на "Вива венчърс" за 230 млн. евро плюс 50 млн. евро за увеличение на капитала).


В неделя стана ясно, че във въпросното споразумение има заложен максимален праг при плащането към държавата при последваща продажба, който е не повече от 80 млн. евро. Миналата седмица исландският бизнесмен Тор Бьорголфсон сключи договор чрез компанията си "Новатор" да продаде 65% от БТК на AIG за 1.08 млрд. евро чрез опцията, която притежава за покупка на "Вива венчърс". Към него има и договорка за продажбата на още 25%.


Това означава, че според тази клауза държавата трябва да получи около 70 млн. евро. Според юристи това, което трябва да се плати в резултат на препродажбата на БТК, не надвишава този праг, защото става въпрос за малко над 70 млн. евро. Източници, близки до процеса около продажбата, пожелали анонимност, обаче казват, че според адвокатите на "Новатор", които в момента изчисляват дължимата сума, собственикът би трябвало да плати на държавата около 20 млн. евро, тъй като е направил много инвестиции в телекома, които би трябвало да се приспаднат. Според източници на "Дневник" в самото споразумение не е достатъчно ясно записано как става изчисляването на дължимото на държавата при препродажба. До момента от "Новатор" съобщиха официално само, че ще платят всички задължения към държавата след препродажбата на БТК, но не се ангажират с конкретна сума.
След 11 юни "Вива венчърс" ще стане собственост на "Новатор телеком България" и след това ще продаде дела си от 65% в БТК на дружество на американския застраховател AIG.


Самият Бьорголфсон очаква нетна печалба от сделката за БТК около 600 млн. евро. Това е заявил той пред "Файненшъл таймс". Бьорголфсон е платил 650 млн. евро за опцията си върху "Вива венчърс", пише още изданието. Очакваната печалба ще дойде след реализацията и на допълнителните 25%, които според "Файненшъл таймс" са притежание на исландеца. Според вестника 20% от допълнителните акции са собственост на "Новатор", а исландски инвеститори държат още 5%. Дъщерно дружество на исландската банка Ландсбанки, свързвана с Бьорголфсон, държи в момента малко над 13% от БТК според Централния депозитар. Бьорголфсон заявява пред изданието, че AIG е дал най-високата оферта за 65% от БТК, въпреки че в последния момент и друг от кандидатите - "Огер телеком", е увеличил предложението си, но с много малко.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на macon
    *****
    Неутрално

    Твърди се, че Бьорголфсон няма да плати нищо на държавата, защото в момента предмет на сделката е "Вива венчърс", а не онези 51% от БТК, за които е заложена въпросната клауза в приватизационния договор. Добре би било да се направи сериозна проверка на приватизационния договор, така както НДСВ под лупа провери всички сделки на ОДС. И не само за това! Просто докато има държава - трябва да има и защита на интереса й!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK