Продажбите на лекарства се увеличават с 19%

Българите са изпили около 3.12 млрд. хапчета през 2006 г.

Пазарът на медикаменти за миналата година е 909 млн. лв., отчете в годишния си доклад за 2006 г. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). От тях 166 млн. лв. са от препарати, произведени в България, а останалите 742 млн. лв. се падат на вносни продукти. Стойността на пазара на лекарства през последните няколко години непрекъснато расте, но все пак няма сериозни промени в темпа на растеж, показва документът. През 2005 г. са продадени медикаменти за 767 млн. лв., което означава, че миналата година увеличението е около 142 млн. лв., или 18.5%.


През отчетения период са продадени общо 156 млн. опаковки. Ако се приеме, че в тях се съдържат средно по 20 таблетки, това означава, че българите са изпили 3.12 млрд. хапчета. Новото е, че броят на реализираните опаковки от вносни и български лекарства постепенно се изравнява, като все още лек превес имат произведените в нашата страна. Повишената употреба на чужди препарати е заради навлизането на нови фирми в България и постепенното намаляване на цените, смятат анализатори на фармацевтичния пазар. Въпреки това българските хапчета си остават няколко пъти по-евтини, показват данните от доклада.


Най-употребяваният препарат у нас и през 2006 г. е аналгинът на "Софарма", сочи годишният доклад на ИАЛ. Продадени са общо 7.2 млн. опаковки за 7.3 млн. лв. Предходната година обаче от болкоуспокояващия препарат са реализирани 8 млн. опаковки за 8 млн. лв. На второ място през 2006 г. е парацетамолът на "Балканфарма" - Дупница, с 3.1 млн. продадени опаковки. Трети е препаратът за високо кръвно ренаприл, отново на "Балканфарма" с 2.6 млн. опаковки. Най-купуваното вносно лекарство е тертензиф на френската фирма "Сервие". То се пие при високо кръвно налягане за отводняване. На практика класацията по опаковки всяка година се води от медикаментите против болка и хипертония. Препаратът, който е спечелил най-много през миналата година - 15.6 млн. лв., е микардис на германската фирма "Борингер". Той също се използва за лечение на високо кръвно налягане. На второ място са две лекарства на "ГлаксоСмитКлайн" за диабет и астма, за които са получени общо 28.1 млн. лв. Най-много опаковки с лекарства от чуждите фирми е продала компанията "Берлин Хеми", която държи 6.48% от пазара. Следва я "Бристол Майер" с 5.96% пазарен дял.
От местните производители на първо място по продажби е "Балканфарма" - Дупница, която е продала лекарства за 71 млн. лв., следвана от Софарма" с 56 млн. лв. Трето място се заема от "Балканфарма" - Разград, с 15.03 млн. лв. и "Балканфарма" - Троян, с 10.3 млн. лв. След тях се нареждат "Унифарм" със 7.8 млн. лв. и "Бул Био" с 4.3 млн. лв. Трите завода на "Балканфарма", които са от групата на "Актавис", имат общо 6 препарата в първата десятка.


Сред фирмите - вносители на медикаменти, с най-голям дял по брой опаковки е "Хигия" (също от групата "Актавис") със 17.34%, следвана от "Стинг" със 7.53% и "Елфарма" с 5.58%. Фирми вносители с най-висок пазарен дял по стойност са отново "Хигия" с 12.57%, следвана от "ГлаксоСмитКлайн" с 9.65% и "Търговска лига" с 9.63%. Най-много препарати се продават за сърдечносъдовата и нервната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK