Държавните земи масово се отдават под наем

Агроминистерството не съобщава тръжните цени

Земеделските земи от държавния поземлен фонд ще се отдават под наем и аренда през тази и следващата година, като търговете ще се провеждат от областните дирекции "Земеделие и гори" в цялата страна. Това гласи заповед на министъра на земеделието Нихат Кабил, която влиза в сила от понеделник.


Шефовете на земеделските служби тепърва ще определят началните дати за провеждане на търговете, като съобщенията за тях трябва предварително да бъдат огласени чрез един централен или местен всекидневник. Заповедта не указва началната цена за наддаването, но се позовава на две заповеди на министър Кабил от 2003 и 2004 г. за определяне на арендните цени. От министерството на земеделието не съобщиха дали тези цени са актуализирани.


През последните две-три години пазарната цена за отдаване на земеделски земи под наем започна да расте. Частните лица отдават нивите си при цени от 5 лв. до 45 лв. за декар, сочи анализ на системата за агропазарна информация. Голяма част от площите се предоставят срещу плащане в натура, като арендаторите изплащат част от арендата със зърно.
Досега държавата предоставяше стопанисваните от нея земи основно на безимотни или малоимотни семейства, и то на символични цени. Търсенето обаче беше слабо поради липсата на интерес към земеделието. С въвеждането на общата селскостопанска политика и субсидирането на отрасъла интересът към земеделието постепенно ще расте.


Най-голям ще бъде интересът към държавните пасища и мери, за които се изискват минимални грижи за поддръжка, но за които Европейският съюз ще плаща по 10 лв. на дка субсидия. Агроминистерството притежава над 305 хил. дка държавна земя - пасища и мери, която ще се отдава под наем. Данни на агроминистерството сочат, че най-много са тези земи в Кърджалийско (55 829 дка), Хасковско (32 хил. дка), Варненско (39 хил. дка) и Ямболско (29 600 дка). От агроминистерството отказаха информация за точния размер на земите от държавния поземлен фонд. Общо обработваемите и неизползваните земи в страната достигат 53 млн. дка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK