Рейтинговата агенция "Фич": Кредитният ръст е умерен въпреки падането на ограниченията

Банките се пренасочват от корпоративния към потребителския сегмент

Пазарът на потребителското кредитиране е отбелязал умерен ръст през първото тримесечие въпреки очакванията на специалистите, че падането на ограниченията от началото на годината ще доведе до бърз растеж. Това констатира рейтинговата агенция "Фич" в доклад за банковия сектор в България. "Изглежда, търсенето на заеми в сегмента на потребителското кредитиране е станало по-умерено", казва Крис Бърни, директор на финансовия отдел на "Фич".


Според статистиката на БНБ отпуснатите кредити за първите три месеца са се увеличили с 37% на годишна база до над 25 млрд. лв. За сравнение, за последното тримесечие на 2006 г. новите заеми са били с 24% повече от предходния период. Този ръст накара БНБ да отправи предупреждение към търговските банки, че ако продължат да кредитират с подобни темпове, е възможно въвеждането на нови рестрикции.


Анализатори и банкери обаче не очакват нови административни мерки, тъй като според тях данните не са реално отражение на ситуацията, а се дължат на счетоводен ефект от връщане на изнесените в чужбина заеми.
В своя доклад за българския банков сектор анализаторите от "Фич" посочват още, че институциите все повече се изместват от корпоративното кредитиране към банкирането на дребно и на малки и средни предприятия. Въпреки че са по-рискови, тези сегменти носят по-висока печалба. От "Фич" смятат и че качеството на активите на банките е добро.


Като плюс на системата в България е отчетен и фактът, че повечето банки могат да разчитат на помощ от централите на чуждестранните си собственици, както и че международните групи демонстрират желание да инвестират в тукашните си филиали. Банките без чуждестранно участие пък са доказали възможностите си да увеличават капитала си с успешно организирани първични публични предлагания на акции (IPO), посочват анализаторите на рейтинговата агенция.


"Около три четвърти от банковите активи в страната се притежават от чужди играчи, което осигурява на местните банки достъп до ноу-хау за управление на риска, съвременните тенденции за създаването на нови продукти и информационни системи. Всичко това влияе положително на сектора", завършват доклада си анализаторите от "Фич".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK