България прави успешен преход към капиталова пенсионна система

България и останалите страни от Централна и Източна Европа правят преход към капиталова пенсионна система и имат голям успех. Това заяви Гийермо Артур, президент на Международната федерация на администраторите на пенсионните фондове (FIAP) по време на започналата днес международна конференция "Капиталовите системи: ролята им за решаването на пенсионния проблем", организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, с подкрепата на FIAP.


Според Артур именно капиталовите системи са най-подходящи за развиващите се страни, при силното присъствие на държавата обаче, за да може да се решат проблемите с пенсионирането и получаването на пенсии от лица или работещи, които не са могли да натрупат достатъчно средства.
У нас вече се обсъжда идея да се въведат мулти фондове, подобно на Чилийския модел с пълна приватизация на пенсионната система. От миналата година те вече могат да влагат до 20% от активите им на капиталовите пазари.


Председателят на Комисията по труда и социалната политика към Народното събрание Хасан Адемов подчерта в презентацията си, че алтернативите на сегашната система у нас са или абсолютизиране на солидарния стълб и ограничаването на капиталовите системи само до доброволни пенсионни спестявания или да се направи пълна приватизация на пенсионната система, макар и в малко по-различен от чилийския модел. Адемов подчерта, че солидарната система е подложена на риска от застаряването на населението. Именно застаряването е една от причините, поради която разходо-покривната система не може да даде добри резултати, смята Артур.
Затова значително значение ще има инвестиционната политика на пенсионните фондове в отделните държави, които преминават към подобна система. В Чили пенсионните фондове могат да инвестират до 45% от активите си извън страната, а до една година, процентът ще се увеличи до 80%. Инвестициите са насочени изключително към ценни книжа на акционерни дружества, корпоративни облигации.


По време на конференцията, която ще продължи два дни предстои да се обсъжда инвестиционната политика и стратегиите на пенсионните фондове, както и перспективите на пенсионната реформа в Европейския съюз.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK