Националната банка на Гърция планира сливане с Алфа банк

Националната банка на Гърция и Алфа банк разработват планове за сливане на двете водещи финансово-кредитни институции в страната, съобщава атинският в. "Елефтеротипия". Изданието се позовава на добре осведомени източници, които твърдят, че са в ход дебати за сливане на двете банки и че плановете им се подкрепят от правителството в Атина.


Целта на това сливане е да бъде създаден мощен банков консорциум с капитал от над 35 млрд. евро, който да оперира с финансовите средства на страната и да съдейства за увеличаване на гръцкото инвестиционно присъствие на Балканите, Източна Европа и Близкия Изток. NBG управлява Обединена Българска Банка у нас.


Тя е най-старата е най-старата и най-голяма гръцка финансова институция, оглавяваща най-силната финансова група в южната ни съседка. Банката се развива изключително динамично, наблягайки на разрастването на нови международни пазари и по-конкретно на територията на Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие.
Банката развива мащабна клонова мрежа с над 590 офиса и 1316 банкомата, обхващаща цялата територия на Република Гърция. Банката развива и алтернативни канали за дистрибуция на продукти и услуги чрез Интернет и GSM банкиране. Понастоящем мрежата на нейната група от банки включва и над 290 офиса на Балканите и по света.


От своя страна Алфа банк оперира в нашата страна само като клон на чуждестранна банка, като започва своята дейност в София през 1995 г. Към момента трезора има открити 45 офиса на територията на България, като тенденцията е до края на 2007 г. те да станат 80, а до края на 2008 офисите да станат 110.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK