Регистрациите за агросубсидии чакат отсрочка

Заповедта за енергийните култури най-после е разписана

Регистрациите за агросубсидии чакат отсрочка

© АСЕН ТОНЕВМинистерството на земеделието очаква отговор от Европейската комисия по искането на България и Румъния за удължаване на сроковете за подаване на заявления за директните плащания, съобщи зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. През първата година от присъединяването българските и румънските фермери трябваше до 15 май да декларират обработваемите площи, за които ще искат субсидии. Административни пропуски забавиха подготовката и за да не провалят изплащането на субсидиите, румънските власти първи са прозрели проблема и са поискали нужната отсрочка от Брюксел. Веднага след това са ги последвали и българските им колеги.


Поискано е срокът да се измести поне до 21 юни, за да могат производителите на всички култури да декларират размера на обработваемите площи. От Еврокомисията устно са се съгласили с удължаване на срока, но най-късно до 31 май. Вероятно до 25 юни ще продължат да се приемат заявки, но за всеки ден закъснение фермерите ще получават с 1% по-малко субсидия от определеното, поясниха експерти. Днес или утре най-късно се очаква Европейската комисия да обяви окончателния срок.


Ако сроковете се удължат, фермерите ще успеят да депозират исканията си за получаване на помощи за енергийни култури, които в противен случай щяха да загубят, коментира председателят на асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров. Миналата седмица той сигнализира за опасността от пропадане на тези субсидии, защото земеделският министър не беше разписал заповедта за определяне на енергийните култури и референтните добиви, по които ще се изплащат субсидиите.
Вчера заповедта беше качена на интернет страницата на министерството www.mzgar.government.bg в частта "Актуално". От нея се вижда, че разплащателната агенция ще изплаща субсидии за 32 вида зърнени, маслодайни, технически култури, многогодишни треви или картофи, от които ще се произвеждат биодизел и етанол. От зърнените култури най-разпространени са пшеницата, царевицата, ръжта и ечемикът. При маслодайните са слънчогледът, рапицата, соята, маслодайният лен и др. Сред по-непознатите, които също могат да се гледат в България, са детелината, люцерната, захарното цвекло и картофите. За хектар отглеждани култури допълнително ще се дават по 45 евро.


Разплащателната агенция вече е разпратила до регионалните си бюра документите, които спешно трябва да се депозират за изплащане на парите за стопанската 2006-2007 г. Много производители на биоетанол и дизел са съгласни да внесат необходимите банкови гаранции, че ще изкупят суровината, без които фермерите не могат да получат помощите си. "Приветстваме удължаването на срока за заявленията, защото така ще се подпомогне един сектор, който тепърва ще се развива", коментира Миряна Евтимова-Мишева, секретар на Националната асоциация на биогоривата и възобновяемите енергийни източници.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK