Вестниците се справят и в дигиталната ера

Печатните издания ще продължат да изпреварват интернет по реклама

Издаването на вестници предлага сравнително добър ръст на бизнеса, обявиха от Световната асоциация на вестникарския бизнес (WAN). Групата провежда годишната си среща в Кейптаун.


Според WAN продажбите на вестници в света са се увеличили с 2.3 на сто през миналата година, а приходите от реклама също отбелязват ръст.


Вестниците остават втората най-предпочитана медия за рекламодателите след телевизията, като организацията очаква тази позиция да се запази години наред.
WAN проследява печатните медии в повече от 230 държави в света. Общите дневни продажби на сектора са 515 млн. броя, а заедно с безплатните издания световните тиражи достигат 556 млн. броя с повишение от 4.6 на сто спрямо 2005 г.


Седем от 10-те най-добре продавани всекидневници са в Азия, като най-тиражните са в Индия, Китай и Япония. Трите страни са и най-големите пазари за вестници, следвани от САЩ и Германия.


Рекламните компании остават лоялни на сектора, а през миналата година са платили с 3.8 на сто повече реклами. През последните пет години ръстът на рекламните разходи за място във вестниците е 15.8 процента.


В световен план печатните издания привличат повече реклама от радиото, киното, списанията и интернет, взети заедно, отчитат от WAN.


Според консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC) приходите на вестниците от реклама ще се увеличат с около 17 на сто към 2010 г. Приходите от онлайн реклама ще се изравнят с приходите от печатната промоция едва около 2018 г., очакват анализатори от медийния институт Poynter.


Според WAN през последните години вестниците стават по-нестандартни и новите продукти са поредният знак за жизнеността на сектора. Експертите смятат за преувеличено мнението, че печатните издания са остарели в сравнение с новите интернет медии. Вестниците създават уникална лоялност на потребителя, но за да запазят позициите си, трябва да използват и интернет като канал за достигане на читатели, коментират от WAN.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK