Фонд за имоти и холдинг пускат облигации на борсата

Проспектите за публично предлагане на две емисии облигации одобри на вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор - на "Холдинг Нов век" и на "Хелт енд уелнес" АДСИЦ, съобщиха от държавния орган. Облигациите на холдинга са на стойност 10 млн. евро, необезпечени и носят годишна лихва от 8%. Падежът на книжата е на 15 декември 2013 г., а лихвените плащания са веднъж годишно. Двете емисии ще се търгуват на Българската фондова борса.


Дълговите книжа на "Хелт енд уелнес" са на стойност 7 млн. евро и са с падеж на 1 февруари 2012 г., но емисията има опция, според която книжата могат да бъдат изкупени обратно. Лихвените плащания са на шест месеца, а доходността е 7.75% на година. Според информация от Българската фондова борса облигациите са обезпечени с ипотека върху два недвижими имота на дружеството в курорта Св. Константин и Елена с обща площ 24 хил. кв.м.


Скоро след като съветът на директорите на фонда взе решение за издаване на облигационния заем, беше съобщено, че "Хелт енд уелнес" е сключило споразумение с Корпоративна търговска банка за допълнителен банков кредит в размер на 1.5 млн. лв., за да се финансира придобиването и въвеждането в експлоатация на имота във варненския курорт. С това общият размер на кредита стана 13.5 млн. лв. Дружеството има намерение да се занимава предимно с ваканционни имоти.


От "Холдинг Нов век" не са дали информация за какво ще се използва емисията. Допреди няколко месеца акциите му бяха много ниско ликвидни, но от края на миналата година с тях започна доста активна търговия, като цената им за месец скочи от 0.35 лв. до над 4 лв. за акция. Последните сделки с тях са били на цени от 5.50 лв. за акция. Преди месец стана ясно, че "Холдинг Нов век" е купил 5.44% от капитала на Параходство БРП, с което участието му се е увеличило до 9.33%. След това обаче холдингът продаде купения дял от 5.44% и остана с 3.88% участие.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK