"Актив пропътрис" разпределя дивидент за втора поредна година

"Актив пропътрис" разпределя дивидент за втора поредна година


Фондът за имоти "Актив пропъртис" (AKTIV) ще разпредели брутен дивидент на една акция: 0.028 лв. Това е било решено от общото събрание на акционерите на дружеството, проведено вчера. Право на дивидент имат акционерите, вписани в регистрите на Централния депозитар до 18 юни.


Така 558 531.41 лв. или 98.9% от реализираната печалба за миналата година се разпределя като дивидент. Фондът разпределя дивидент сред акционерите си за втора поредна година. Миналата година собствениците получиха по 0.058 лв. на акция.


Силният ръст в положителния финансов резултат идва от продажбата 45 дка земя в пловдивската местност Орешак за 905 хил. лв. Дружеството я закупи през март миналата година за 439 хил. лв., като три месеца по-късно успя да я продаде на двойно по-висока цена. Една част от имотите там - около 12 дка, влязоха в регулация, което автоматично повиши цената им. Така приходите за миналата година са достигнали 1.713 млн. лв. като от тях 299 хил. са от наеми, а основната част е от препродажбата на парцелите.
Преди две седмици стана ясно, че дружеството е направило втора покупка на земя на Черноморието - в местността Алепу край Созопол и вече притежава 48 дка в района, става ясно от официално съобщение до Българската фондова борса.


Инвестицията на морето ще е малка част от портфейла на компанията и тя се осъществява със средствата от увечението на капитала. През март фондът набра около 22 млн. лв. от увеличението от 5.2 млн. лв. на 19.7 млн. лв. Компанията не смята да набира средства от борсата чрез издаване на нови акции в следващата 1-1.5 година, като фондът ще разчита главно на облигационно и дългово финансиране за периода.


Основната дейност на компанията в момента е съсредоточена в проекта й в Пловдив за изграждането на жилищен комплекс на 4-ти километър. Проектът за него трябва да е готов до три месеца, уточни Панев, а през есента да започне строителството. Цялото инвестиционно начинание е за 41 млн. евро и трябва да се реализира в рамките на 36 месеца. Дружеството притежава няколко обекта - паркоместа и магазин в многофукционалата административна сграда "Актив" на бул. "Цариградско шосе" в София и подземен гараж в търговски и административен компплекс в централната част на Пловдив.


Днес досега няма сделки по позицията. Вчера минаха общо 1000 акции при цена от 1.49 лв. за брой.


--------------


Дружеството реализира 1.7 млн. лв. приходи от дейността за 2006 г. спрямо 166 хил. лв. през 2005 г., като увеличението идва главно от продажбата на шест имота с площ 44 хил. кв.м в местността Орешака, Пловдивско. Печалбата от основна дейност достига 1.022 млн. лв. при 30 хил. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK