"Бул инс" вдига капитала си на 19 млн. лева

Проведеното днес годишно Общо събрание на ЗД "Бул инс" АД гласува увеличение на основния капитал на дружеството от 16 млн. лв. на 19 млн. лева. Акционерите отчетоха успешна 2006 г., през която реализираните брутни премийни приходи са над 125 млн. лева, което представлява увеличение с 10,7 млн. лева, или 9,35% спрямо предишната година. Компанията затвърждава четвъртото си място на пазара в общото застраховане с пазарен дял 11,85%. "Бул инс" се налага като безспорен лидер по застраховките на МПС, без релсови превозни средства с премиен приход 106,5 млн. лева. За сравнение, целият пазар по тази застраховка в страната за миналата година е 410 млн. лева.


Изплатените от дружеството обезщетения за 2006 г. са близо 60,5 млн. лева, или над 9 млн. повече от тези за 2005 г. Реализираната печалба е 3,4 млн. лева.


Портфейлът на "Бул инс" остава доминиран основно от автозастраховките, каквато е и общата структура на българския пазар. Застраховка на МПС, без релсови превозни средства, формира 85% от приходите на дружеството, следвана от "Гражданска отговорност" - 6,75% и "Зелена карта" - 2,82%. За 2006 г. дружеството е продало застраховки "Гражданска отговорност" за общо 8,44 млн. лева и 12 664 "Зелени карти" за 3,52 млн. лева.
Освен застраховките "Разни финансови загуби" и "Щети на имущество", които формират съответно 2,3% и 1,66% от премиите на "Бул инс", останалите продукти имат дял под 1% в общите приходи на компанията, посочва Insurance.bg.


За първото тримесечие на тази година "Бул инс" реализира 15% ръст спрямо същия период на миналата година, съобщи Йордан Кифов. Излизането на чужди пазари засега не е приоритет на дружеството, каза още изпълнителният директор.


Българският застрахователен пазар изгуби 1 млрд. лева приходи от "Гражданска отговорност" за една година. Това заяви днес пред журналисти изпълнителният директор на ЗД "Бул инс" Йордан Кифов.


"Не може срещу събрани 50 лева да плащаш стотици и милиони", посочи той. Прогнозата му е, че страната ни тепърва ще изпитва ефекта на бумеранга от евтината застраховка, който ще бъде платен не само от застрахователите, а от целия български народ. Опитваме се да създадем някаква култура - клиентът да знае, че когато плати определена сума, ще получи нещо срещу нея; когато плати по-малко, трябва да знае, че вероятността да не получи качествена услуга е много по-голяма, каза Кифов. По думите му, застраховките на ръководеното от него дружество държат най-високите ставки на пазара.


Освен всичко останало, именно скъпата "Гражданска отговорност" ще се явява и бъдещият регулатор на смъртността по пътищата, смята Кифов.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK