"Семекс" придобива "Ринкър" за 14.2 млрд. долара

Сделката ще създаде нов световен лидер на пазара за цимент

Мексиканският производител на цимент "Семекс" стабилизира окончателно лидерската си позиция на американския пазар, след като акционерите на австралийската "Ринкър" одобриха офертата му за 14.2 млрд. долара. Над 50% от акционерите на "Ринкър" гласуваха в полза на придобиването на австралийската компания от "Семекс". "Ринкър" осъществява 80% от продажбите си в САЩ, където "Семекс" вече държи първото място. Това ще даде значително предимство за мексиканската компания в Северна Америка, която е третият най-голям производител на цимент в света, коментира ирландският ежедневник "Айриш Индипендънт".


Офертата на "Семекс", която беше отправена към австралийската компания миналия месец, е с 22% повече от първоначалното предложение на мексиканския циментов производител. Според някои експерти от сектора придобиването на "Ринкър" ще добавя между 5 и 6 млрд. долара годишно към графата "продажби" на "Семекс". Това ще осигури превес на мексиканската компания пред френската "Лафарж", която в момента е световен лидер на пазарите на цимент и строителни материали. В изявление "Семекс" обяви, че няма да запази сегашното ръководство на "Ринкър" и ще го замени със собствени кадри. Според анализатора Фернандо Гонзалес "Семекс" ще се концентрира върху намаляване на разходите на "Ринкър", както и ще въведе някои структурни промени в компанията. Мексиканският концерн най-вероятно ще продължи да купува онези акции на австралийската компания, които все още не притежава, докато събере достатъчно голям дял, за да прекрати публичната търговия с книжа на "Ринкър" на австралийската борса, добави още Гонзалес.


Сделката събуди тревоги сред американските регулаторни органи. Въпреки че властите в САЩ обявиха, че ще одобрят консолидацията, правителството настоя "Семекс" да продаде част от обектите си в САЩ, за да се намали пазарното влияние и заплахата от създаването на монополист на пазара за цимент. "Семекс" има мажоритарно присъствие на мексиканския пазар и поддържа неестествено високи цени, което предизвика недоволство сред обществеността.


Междувременно от австралийската "Ринкър" обявиха, че очакват 10% спад в печалбите си за следващата фискална година заради проблемите на строителния сектор в САЩ. Около 41% от дейността на новосъздадения лидер на пазарите на цимент и строителни материали ще се концентрират в региона на Северна Америка според първоначалните изчисления.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK